09. studeni 2012.

Dođite na Sajam obnovljivih izvora energije!

Zrinski Berger i Martinčević - press sajam energije image JELENA I NATALIJA SAJAM ENERGIJE3 (2)

09.11.2012.-Za sve one koji u energetici razmišljaju zeleno, Grad Varaždin od 23. do 25. studenog organizira Sajam obnovljivih izvora energije. O detaljima najstarijeg i najvećeg sajma, koji ove godine okuplja 40-ak izlagača iz Hrvatske i inozemstva, na konferenciji za novinare govorile su zamjenica gradonačelnika i saborska zastupnica Natalija Martinčević te pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju mr.sc. Jelena Zrinski Berger.
„Ovim sajmom građanima želimo pružiti sve potrebne informacije o načinima štednje, te kako prijeći na alternativne izvore energije, a kako bi im računi za energente bili što manji. To se naravno odnosi i na poduzetnike i tvrtke kojima je cijena energenata velika stavka - istakla je zamjenica varaždinskog gradonačelnika Natalija Martinčević dodavši kako je održavanje sajma bitno posebice u ovo doba kada smo svi itekako postali svjesni značaja i cijene energenata. Izuzetno kvalitetan program okupit će najjaču ekipu iz Hrvatske, a koji će održati zanimljiva predavanja i panele ( detaljan program Sajma možete pogledati ovdje: http://www.varazdin.hr/cms-repository/file/program-sajma-oie_433.docx).Na sajmu će tako biti riječi o novom konceptu Zakona o građenju i prostornom planiranju, Zakonu o legalizaciji, Programu energetske obnove zgrada javnog sektora. Kao glavni partner sajma, HEP Grupa šalje svoje najjače stručnjake – bit će riječi o do sada nikad javno prezentiranoj tematici priključka solara na javnu mrežu te o učinkovitoj javnoj rasvjeti, što je sada top tema u jedinicama lokalne samouprave, budući da je tu riječ o mogućim uštedama i do 70%. Na Sajmu će se predstaviti i UNDP – UN-ov program za razvoj, koji je i pokrenuo projekte energetske učinkovitosti u Hrvatskoj, te Fond za zaštitu okoliša koji je krenuo u veliki  ciklus investiranja zelenih projekata; Agencija za razvoj Varaždinske županije; Centar kompetencije za obnovljive izvore energije; Državni hidrometeorološki zavod te Razvojna energetska agencija.Sajam obnovljivih izvora energije vezan je i još jedan zanimljiv događaj. HEP Grupa će u prostoru Elektre u Kratkoj 3 u Varaždinu u subotu, 24. studenog, otvoriti Info centar energetske učinkovitosti, prvi u državi. Na jednom će mjestu svima zainteresiranima ponuditi odgovore i rješenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora – od projekta, preko korištenja tehnologije, pa do ulaska u partnerski odnos s HEP-om.
Cijeli je sajam koncipiran kao obiteljski događaj pa će na njemu, dok roditelji istražuju mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energija, na svoje doći i djeca. U društvu animatora moći će se zabavljati u besplatnoj igraonici s igračkama na solarni pogon.

Kod pripreme ovogodišnjeg sajma organizatori su inzistirali na poštivanju zelenih komponenti, pa će se svi promotivni materijali dijeliti partnerima i posjetiteljima - na USB stickovima.