02. svibanj 2019. | Autor: Maja Hrešć

Dodijeljene potvrde o završenoj edukaciji pomoćnicima u nastavi

U četvrtak se u Gradskoj vijećnici održala svečana dodjela potvrda o završenoj edukaciji za pomoćnike u nastavi koja se provodi u sklopu projekta "PONOS - POmoćnika u Nastavi - OSigurajmo učenicima s teškoćama u razvoju".

Potvrde je dodijelila zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica uz prisustvo privremene pročelnice Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Draženke Dević i ravnatelja Razvojne agencije Sjever DAN Miljenka Ernoića. Edukacija se organizirala za 31 kandidata, a 25 kandidata uspješno ju je završilo čime su dobili stručna znanja neophodna za rad s djecom.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica čestitala je svima na završenoj edukaciji i poželjela puno uspjeha u daljnjem radu. "Posao pomoćnika u nastavi je jako važan i vrlo je zahtjevan. Grad Varaždin još je 2010. godine pokrenuo humanitarnu akciju kako bi se osigurali pomoćnici u nastavi. U međuvremenu postoji sve veća potreba za njima i sve su više cijenjeni jer je prepoznata njihova važnost. Kroz četverogodišnje razdoblje, projekt PONOS financiraju EU i Republika Hrvatska u iznosu od 8 milijuna kuna dok dodatnih 1,5 milijun kuna osigurava Grad Varaždin. Mislim da je posao koji pomoćnici u nastavi rade puno važniji i vrjedniji od onog kako se trenutno tretira. Novi Pravilnik donio je neke promjene na bolje, čekamo svi zajedno i novi kvalifikacijski okvir i standarde zanimanja, a naše Pučko otvoreno učilište već je u niskom startu kako bismo budućim korisnicima projekta omogućili da im se to zanimanje piše i u radnu knjižicu. U izmjenama je Zakon o predškolskom odgoju koji će također zakonski definirati pomoćnike za djecu u vrtićima što znači da napredujemo kao društvo i kao sustav, i to me veseli", rekla je zamjenica gradonačelnika.

U školskoj godini 2018./2019., 12 kandidata sa završenom edukacijom zaposleno je za pomoćnika u nastavi. Grad Varaždin sa svojim projektnim partnerima – osnovnim i srednjim školama s područja grada Varaždina i Razvojnom agencijom Sjever DAN provodi projekte osiguravanja pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju. Glavni cilj projekata je osigurati podršku učenicima s teškoćama u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim institucijama u savladavanju obrazovnih i osobnih zadaća kako bi se osigurali uvjeti za unapređenje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju, emocionalno funkcioniranje te model inkluzije u zajednici na području grad" odobren je na četiri godine u vremenu od 2017. – 2021. godine u sklopu Europskog socijalnog fonda. Grad Varaždin je među prvim gradovima u Hrvatskoj samostalno pokrenuo projekt pomoćnika u nastavi još 2010. godine kada je gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok sa svojim suradnicima iz Grada Varaždina u tu svrhu organizirao veliku humanitarnu akciju "U rukama anđela".