06. listopad 2022. | Autor: Maja Hrešć

Dodijeljene nagrade Varaždinskih baroknih večeri

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u srijedu su, dodjelom nagrada „Ivan Lukačić“ i „Jurica Murai“ završene 52. Varaždinske barokne večeri.

Dodjeli nagrada prisustvovali su gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik, predsjednica festivalskog žirija VBV-a dr. sc. Zdenka Weber te članovi žirija Tamara Jurkić Sviben, dr. sc. Davor Brđanović, mr. sc. Davor Matačić, prof. Nataša Maričić, prof. Dada Ruža i prof. Predrag Šantek.

Nagrada „Ivan Lukačić“ za muzikološki rad i najviši izvođački domet dodijeljena je ANSAMBLU RESPONSORIUM za koncert Hrvatska glazbena baština Sancta Maria, Mater Ecclesiae Marijanski moteti iz opusa Hieronimus Talonusa Polensisa.

I ove godine dodijeljene su dvije nagrade „Jurica Murai“ za najbolju umjetničku interpretaciju i to dirigentu Anđelku Igrecu za koncert J. S. Bach, Muka po Mateju, BWV 244 te Camerati Kilkenny.

Gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj čestitao je svim dobitnicima na uspjehu i velikom trudu koji su uložili u izvedbe zahtjevnih umjetničkih djela. „Manifestacija Varaždinske barokne večeri obogaćuje naš grad, ali vi ste oni koji su svoj život, veliki trud i rad unijeli u srž ovih djela, svu emociju pretočili u doživljaj, a to su i prepoznali svi oni koji su slušali vaše koncerte. Barokne večeri svakom su godinom sve bolje i privlače sve više posjetitelja, pa čak i onih koji nisu ljubitelji tog glazbenog izričaja jer osjećaju da je čuti vaše izvedbe nešto što ima veliku vrijednost i na svaki način obogaćuje čovjeka. Hvala vam na vašem doprinosu.“ – rekao je gradonačelnik.

Ovogodišnja zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri bila je Irska, a više od 30 koncerata s bogatim popratnim programom održalo se u Varaždinu te još 15 drugih gradova i mjesta u 6 hrvatskih županija.