03. listopad 2024. | Autor: dd

Dodijeljene nagrade Varaždinskih baroknih večeri

Kraj 54. Varaždinskih baroknih večeri, kao i svake godine, rezerviran je za dodjelu prestižnih festivalskih nagrada koje su dodijeljene u četvrtak 2. listopada 2024.na svečanosti u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina.

Čestitke laureatima uz gradonačelnika Grada Varaždina dr. sc. Nevena Bosilja i ravnatelja VBV-a Davora Bobića uputili su i članovi žiria dr. sc. Zdenka Weber (predsjednica), dr. sc. Tamara Jurkić Sviben (zamjenica predsjednice), dr. sc. Davor Brđanović, mr. sc. Davor Matačić, prof. Nataša Maričić, prof. Dada Ruža i prof. Predrag Šantek te direktor Koncertnog ureda Rajmond Rojnik.

 Bogat festivalski program je pred članove žirija postavio zahtjevan posao a u vijećnici su uručene nagrade “Jurica Murai” te “Vladimir Kranjčević”.

Nagradu “Jurica Murai” za umjetničko vodstvo i interpretaciju ove godine dobili su Laura Vadjon, violina i Fernando Miguel Jaloto, čembalo.

Violinistica Laura Vadjon i čembalist Fernando Miguel Jalôto, istaknuti stručnjaci za baroknu glazbu, pokazali su iznimno umjetničko vodstvo i interpretaciju. Zajedno su radili s Orkestrom mladih glazbenih talenata udruge YMTE, okupljajući učenike iz Norveške, Njemačke, Španjolske, Portugala, Slovenije, Estonije, Austrije, Finske i Hrvatske. Pod njihovim vodstvom orkestar je izveo djela Corellija, Vaňhala i Händela, demonstrirajući izvrsnost u pedagoškom i umjetničkom radu. Na završnom koncertu 54. Varaždinskih baroknih večeri, s Hrvatskim baroknim ansamblom, Vadjon i Jalôto istaknuli su se kompatibilnošću i vrhunskom izvedbom. Program je uključivao djela Schmelzera, Telemanna, Schiassija, Seixasa i J. S. Bacha, a njihov zajednički nastup potvrdio je vrijednost međunarodne glazbene suradnje i univerzalnost glazbe koja ne poznaje granice.

 

 Dodijeljene su i nagrade za koncerte:

- Orkestar mladih glazbenih talenata članica YMTE, održan 25. rujna 2024. u Koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu

- Hrvatski barokni ansambl, održan 1. listopada 2024. u Franjevačkoj crkvi u Varaždinu.

 

Nagradu “Vladimir Kranjčević” za izvedbu Petog Brandenburškog koncerta J. S. Bacha na koncertu održanom 1. listopada 2024. u Franjevačkoj crkvi dobio je Hrvatski barokni ansambl.

Nakon što je 2012. godine prestao izlaziti dnevni list Vjesnik, koji je bio pokrovitelj nagrade “Kantor” za najbolju izvedbu djela J. S. Bacha, osjećala se potreba za obnovom takve vrste nagrade. Utemeljenjem nagrade “Vladimir Kranjčević”, žiri – koji je bio u istom sastavu kao i za nagradu “Jurica Murai” – odaje počast maestru Kranjčeviću, istaknutom dirigentu i zagovaratelju Bachovih djela te dugogodišnjem voditelju Varaždinskih baroknih večeri.

Hrvatski barokni ansambl, pod vodstvom Laure Vadjon, već 25 godina promiče baroknu glazbu u Hrvatskoj i inozemstvu, a djela J. S. Bacha stalni su dio njihovog repertoara.

 

U nagrađenoj izvedbi sudjelovali su:

- Ana Benić Šalinović (traverso flauta)

- Laura Vadjon i Tanja Tortić (violine)

- Hiwote Tadesse (viola)

- Dora Kuzmin Maković (violončelo)

- Pavle Kladarin (kontrabas)

- Fernando Miguel Jalôto (čembalo i umjetničko vodstvo)

 

Žiri je jednoglasno odlučio nagraditi ovu interpretaciju zbog stilske ispravnosti, tehničke superiornosti i umjetničke dojmljivosti. Posebno su istaknuli ulogu čembalista Fernanda Miguela Jalôta, što potvrđuje vrijednost međunarodne suradnje s državama-partnerima festivala.