01. listopad 2019. | Autor: Maja Hrešć

Dodijeljene nagrade 49. Varaždinskih baroknih večeri

U utorak je u Gradskoj vijećnici održana svečana dodjela nagrada 49. Varaždinskih baroknih večeri. Dodjeli je prisustvovao gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok koji je čestitao laureatima i, zajedno s ravnateljem Varaždinskih baroknih večeri Davorom Bobićem, uručio nagrade.

Nagrada „Ivan Lukačić“ za muzikološki rad i izvodilački domet ansambla pripala je Ansamblu RESPONSORIUM, a u ime ansambla primio ju je Darko Solter. Dvije nagrade Jurica Murai za najbolju umjetničku interpretaciju pripale su mezzosopranistici Mariji Forsstrom i s jednakim pravom Baroknom ansamblu Oslo Circes.

„Mislim da nismo mogli imati bolji uvod u 50-e, jubilarne barokne večeri. Ove 49. Varaždinske barokne večeri nadmašile su sva očekivanja i sve što smo do sada radili, ponajviše zahvaljujući zemlji partneru Švedskoj, koja se ovdje predstavila ne samo svojom glazbom i kulturom, nego i švedskim načinom života, nizom manifestacija koje su obuhvatile sve, od kuhinje, narodne glazbe, običaja, tekstilne industrije, zaštite okoliša. Zaista smo imali priliku upoznati i švedsku kulturu i švedski duh. Što se tiče glazbenog programa, do sad najraznovrsniji, šarolik program koji je možda po prvi put obuhvatio i ostala stilska razdoblja, i renesansu, i švedsku narodnu glazbu, i postbarok i na kraju rock'n'roll. U ovim Baroknim večerima mogli smo uživati kao izrazu glazbene tradicije grada Varaždina. Kad sve to povežemo sa sjajnim izvedbama Carmine Burane, stvarno možemo reći da Varaždin jest grad glazbe i da ovakav festival s pravom danas stoji uz bok vodećim svjetskim festivalima. Znate da su Varaždinske barokne večeri uvrštene u 33 najbolja intimna festivala u Europi. Naravno, to nas sve obvezuje. Grad će i sljedeće godine, zajedno s Koncertnim uredom, Davorom Bobićem i svima koji sudjeluju, prirediti Barokne večeri koje će biti pod patronatom Europske komisije i posvećene europskoj glazbi. To malo koji grad danas uopće može organizirati na toj razini i zato svima zahvaljujem - od onih koji su pregledavali karte na ulazima ili puštali u dvoranu, preko medija, svima koji su bili u organizaciji, Koncertnom uredu, žiriju, svi su dali sve od sebe kako bi festival uspio.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.