05. listopad 2023. | Autor: Maja Hrešć

Dodijeljena priznanja Plakete Zlatna kuna najuspješnijim županijskim tvrtkama

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u četvrtak je prisustvovao dodjeli priznanja Plaketa Zlatna kuna za Varaždinsku županiju za 2022. godinu koja za najuspješnije tvrtke dodjeljuje HGK Županijska komora Varaždin. 

Dodjeli su uz predsjednika HGK Županijske komore Varaždin Dragutina Gložinića i poduzetnike nazočili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Marina Klačmer Čalopa te prorektor na Sveučilištu Sjever Damir Vusić.

Plaketu Zlatna kuna za malo trgovačko društvo dobila je tvrtka Welding Piping Service d.o.o. iz Jalkovca, za srednje trgovačko društvo tvrtka Terralog d.o.o. iz Varaždina, a za veliko trgovačko društvo Knauf Insulation iz Novog Marofa. Priznanje za životno djelo uručeno je direktoru tvrtke Kos transporti d.o.o. iz Varaždina Borisu Kosu. 

Predsjednik HGK Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić rekao je da je prošla godina 2022. bila postcovidna, godina oporavka, s iznenađujuće dobrim rezultatima. „Po svim rezultatima, 2022. je bila bolja od 2021. godine, osim po investicijama, koje su malo pale. Naše gospodarstvo je žilavo, ali imamo problem s radnom snagom. Gotovo 10% radnika u industriji u našoj županiji su strani radnici. U perspektivi to nije rješenje stoga potičemo da se radi balans između domaćih i stranih radnika. Bitno je naglasiti da je u tijeku tehnološka revolucija, digitalna transformacija gospodarstva i mi nastojimo svim mjerama uputiti tvrtke da se sustavno uključe u taj proces.“ – kazao je Gložinić.

Gradonačelnik je istaknuo kako je Varaždin jučer primio nagradu kao najbolji grad za gospodarstvo u Republici Hrvatskoj koja se ne dodjeljuje prema umjetničkom dojmu već po 14 mjerljivih kriterija. „Važni su nam naši poduzetnici i stvaramo poduzetničku klimu u Varaždinu, što se najbolje očituje u tome da u ovome trenutku imamo pet velikih investicija u gradu Varaždinu. Cratis otvara 24. listopada najveći podatkovni centar u Hrvatskoj DC North vrijedan 17 milijuna eura. Podravka je iz Umaga u Varaždin preselila svoju tvornicu rajčica i to je investicija od 14 milijuna eura, drugi tjedan se polaže kamen temeljac nove MIV-ove tvornice i njihov partner Hawle iz Njemačke gradi tvornicu vrijednu 55 milijuna eura. NTH je krenuo graditi svoju upravnu zgradu vrijednu 10 milijuna eura. Upravo smo dali građevinske dozvole za veliku investiciju švicarskog Variosystemsa koji će u našem Brezju proizvoditi elektroničke komponente i to je investicija vrijedna gotovo 20 milijuna eura. S našim FOI-em radimo predinkubacijski centar za poduzetnike vrijedan 7 milijuna eura.“ – rekao je gradonačelnik. Čestitao je najuspješnijim tvrtkama na području Varaždinske županije na odličnim rezultatima. 

„Na području Varaždinske županije trenutno je zaposleno 68797 osoba, 2334 nezaposlene i 5815 stranih radnika iz trećih država. Te brojke nam najbolje govore o omjeru zaposlenih i nezaposlenih koji je najbolji dosad. Također, raduje nas da se svaki deseti stanovnik naše Županije bavi nekih vidom poduzetništva. Izazovi koji su pred njima su digitalizacija i robotizacija, prisutnost stranih radnika i održivi razvoj, s jedne strane gospodarski rast, a s druge strane briga za okoliš. Županija na svaki način izlazi u susret obrtnicima, poduzetnicima i OPG-ovcima, a nikad do sad nije bilo toliko privatnih ulaganja na našem području.“ – rekao je župan Anđelko Stričak. 

„Sada je 50 godina od kada sam počeo raditi i 45 godina obrtništva. Na početku je to bilo puno lakše, bili smo mlađi, bilo je više elana. Ali nastavljamo svoj put te smatram da i dalje idemo u pozitivnom smjeru. Danas je teže raditi nego prije, ali utabanim stazama i korak po korak idemo prema naprijed. Hvala lijepa svima koji su me predložili za nagradu za životno djelo. Mislim da je to poticaj za dalje.“ – rekao je dobitnik nagrade za životno djelo Boris Kos.