09. travanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Dodatnih 6 mjeseci za provedbu projekta Come in!

Pandemija Covid -19 promijenila je iz temelja svakodnevni život u cijelom svijetu, pa ja tako imala utjecaj i na provedbu europskih projekata, osobito na provedbu mrežnih aktivnosti urbact-ovih projekata.

Dana 8. travnja 2020. godine na Basecamp-u mreža za prijenos Odbor za praćenje URBACT-a (Urbact Monitoring Committee) objavio je odluku o produljenju trajanja svih projekata Mreža za prijenos na programskoj razini za 6 mjeseci. To znači da će novi datum završetka mreže biti 4. lipnja 2021.

Aktivnosti mreža za prijenos i povezane programske aktivnosti bit će u skladu s tim prilagođene. Reprogramiranje i  ažuriranje aktivnosti i proračuna odgođeno je za jesen 2020. Razmjene informacija i  ideja nastavit će se u Basecampu između vodećih stručnjaka i vodećih partnera, a mreže se potiču da koriste svoj privatni prostor za slične razmjene sa svojim partnerima. Program URBACT III će pružiti podršku i smjernice o digitalnom radu na mrežnoj i lokalnoj razini kako bi pomogao redizajniranje aktivnosti u kratkom i srednjem roku.

Neovisno o produljenju, svi Festivali trebali bi biti održani do kraja 2020. godine, a zadnjih 6 mjeseci projekta bilo bi namijenjeno dijeljenju iskustava između partnera.

Program URBACT III i projekt Come in! financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Europske teritorijalne suradnje.

Kroz projekt Come in! pokušat će se stvoriti i inspirirati urbane zajednice, smanjiti stupanj socijalne isključenosti i izolacije privlačeći pažnju na zgrade oko nas, njihovu arhitektonsku vrijednost, baštinu i povijest. Svaki od partnera do kraja 2020. godine  implementirat će dobru praksu organizirajući festival koji bi prvenstveno bio namijenjen građanima, odnosno stanovnicima određenog područja grada, ali i svim posjetiteljima.

Mrežu od ukupno sedam partnerskih gradova na projektu čine grad Ujbuda iz Mađarske kao glavni partner te Gheorgheni iz Rumunjske, Plasencia iz Španjolske, Forlì iz Italije, Targowek iz Poljske, Pori iz Finske i Varaždin iz Hrvatske. Kao primjer dobre prakse naveden je Festival Budapest 100 koji se od 2011. godine održava u Budimpešti, a kojega partnerima projekta prenosi glavni partner Ujbuda iz Mađarske.

Proračun projekta Come in! iznosi ukupno 599.312,12 Eura, odnosno 55.432,68 Eura za Grad Varaždin, od čega će 85% iznosa biti sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Više o primjeru dobre prakse koji će se prenijeti kroz projekt možete saznati na: http://urbact.eu/weekend-open-houses