27. ožujak 2015.

Do nedjelje u Varaždinu Sajam obnovljivih izvora energije

sajam habuš

27.3.2015.-„Sajam je opravdao svoje postojanje u zadnjih 6 godina i jako doprinio razvijenoj svijesti kod sugrađana i oko obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Varaždin je jedan od gradova koji se uključio u sve programe Ministarstva zaštite okoliša i prirode,a Varaždinci su maksimalno iskoristili sve ponuđene mogućnosti sufinanciranja“ .- rekao je danas, otvarajući 6. Sajam obnovljivih izvora energije, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.
Na Sajmu, koji se održava u varaždinskoj Areni i traje do nedjelje, 29. ožujka,  se predstavlja  30-ak izlagača vrlo raznolike ponude pa  će posjetitelji imati prilike razgledati i informirati se o širokom području korištenja obnovljivih izvora energije u poslovanju, ali i svakodnevnom životu.
Na sajmu su izložena i električna vozila, a posjetitelji, za koje je ulaz besplatan,  će ih moći i isprobati voziti na prostoru ispred i oko dvorane. Ova informacija posebno je zanimljiva s obzirom da su Ministarstvo okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavili kako će sufinancirati nabavu električnih, plug-in hibridnih i hibridnih vozila i to u  iznosima od 30.000 do 70.000 kuna po vozilu.
Osim izložbenog dijela, posjetitelje sajma očekuju predavanja i prezentacije. Danas u 16 sati posjetitelje očekuje predavanje o  projektu Ujedinjenih naroda kojim se pomoglo stanovnicima koji žive u planinskim područjima u Tadžikistanu da izgrade solarne sisteme za toplu vodu, čemu su ih učili predstavnici UNDP-a Hrvatska. Više o projektu reći će jedan od voditelja projekta, Zoran Kordić.
U subotu, 28. ožujka, s početkom u 10 sati, na rasporedu su predavanja namijenjena široj publici s ciljem da im se približe mogućnosti uštede u domaćinstvu putem korištenja obnovljivih izvora energije, a detaljan program možete pogledati ovdje.
Radno vrijeme sajma je u petak i subotu od 9 do 19 sati te u nedjelju od 9 do 15 sati.

Uz gradonačelnika, okupljenima na otvorenju Sajma obratili su se i zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju Grada Varaždina Goranka Grgić.