30. travanj 2022. | Autor: dd

Na dječjoj olimpijadi sudjelovalo 450 djece

Velikim okupljanjem na Sportskom centru „Sloboda“, u petak je završen 19. Olimpijski festival dječjih vrtića Grada Varaždina, najveselija i najbrojnija manifestacija u organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina i partnera – Teniskog kluba „Varteks“, Policijske uprave varaždinske, HAK-a, Gradskih bazena „Varaždin“, Nogometnog kluba „Varteks“, Decathlona, Županijskog zbora nogometnih sudaca i Zbora atletskih sudaca, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina.

Olimpijski festival je 2000. godine potekao iz varaždinske Zajednice sportskih udruga i tada je sudjelovalo sedam vrtića. 2002. godine Hrvatski olimpijski odbor preuzima organizaciju Festivala na razini Hrvatske i uključeno je 47 gradova, koji, zbog pandemije 2020. i 2021. godine, nije održan.

Ove godine Varaždin je jedini grad u Hrvatskoj koji organizira Olimpijski festival dječjih vrtića.

Okupljanje i druženje djece započelo je u ponedjeljak likovnom radionicom, a potom nastavljeno u utorak teniskim višebojem. U srijedu su mališani pokazali koliko su spretni u vožnji bicikla, a u četvrtak koliko su spretni u bazenu.

Olimpijski je festival okupio 450 mališana i 150 odgojiteljica iz 16 vrtića, a velika završnica je tradicionalno održana na stadionu „Sloboda“.

Okupljene je pozdravio Zvonimir Kušter, predsjednik Nadzornog odbora Zajednice, koji je izrazio zadovoljstvo što je manifestacija nastavljena nakon dvije godine stanke.

– Moram s velikim veseljem konstatirati da se na ovom stadionu nikad ne okupi toliko publike kao na ovom festivalu dječjih vrtića pa nas raduje što olimpijada ide dalje. I trenutno najbolji sportaši Varaždina stasali su upravo na dječjoj olimpijadi jer „željezo se kuje dok je vruće” i to nam je pokazatelj da sportu trebamo i dalje pristupati na taj način. Zajednica najviše sredstava daje za mlade, na koje se odnosi i većina programa, a profesionalizam dolazi kasnije – kazao je Kušter.

 

Olimpijski festival otvorio je zamjenik gradonačelnika, Miroslav Marković.

– Ova se nova gradska uprava doista trudi od prvog dana promijeniti stvari u mnogim segmentima, posebice u dječjim vrtićima. Izjednačili smo cijene privatnih i gradskih vrtića, pokušavamo ulagati i u infrastrukturu. Na dobrom smo putu da srušimo vrtić u Koprivničkoj i napravimo na istom mjestu novi vrtić koji će biti puno bolji i ljepši. Prijavljujemo na sredstva za izgradnju i novi dječji vrtić u Hrašćici, da i taj dio grada dobije novu infrastrukturu, na radost mališana i njihovih roditelja – rekao je Marković te dodao da su na Olimpijskom festivalu svi koji sudjeluju pobjednici.

A nakon mimohoda sudionika i paljenja olimpijskog plamena, uslijedila su natjecanja u nogometu te atletici – trčanje 50 m, skok u dalj, bacanje loptice i štafeta 4x25 m.

Na kraju dana, iako je važno bilo sudjelovati, a ne pobijediti, spomenimo i poredak vrtića. Najuspješnija je bila „Bajka“, zatim „Trakošćanska“, „Panda“, „Čira-čara“, „Zeko“, „Dječji svijet“, „Pinokio“, pa „Gortanova“, „Koprivnička 1“ i „Koprivnička 2“, a dalje „Sv. Uršula“, „Kozarčeva“, „Aleja“, „Dravska“, „Zečić“ i „Biškupec-Kućan“.

Olimpijski festival dječjih vrtića pod sloganom „I ja ću biti olimpijac“ želi djeci u najranijoj dobi približiti olimpijske vrijednosti – uvažavanje, izvrsnost i prijateljstvo, kao i poštovanje pravila igre i drugih natjecatelja te službenih osoba, fair play, timski rad, samopoštovanje i odbacivanje nasilja. To su najvažniji elementi natjecanja, puno važniji od pobjede.