09. listopad 2013.

Dječje gradsko vijeće otvoreno s gradonačelnikom

dječje gradsko vijeće

09.10.2013.-U sklopu programa obilježavanja Dječjeg tjedna koji se na preporuku Generalne skupštine UN-a obilježava prvog tjedna u listopadu, danas je u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina održano primanje za članove Dječjeg gradskog vijeća. Gradonačelnik Goran Habuš, predsjednik vijeća Josip Hehet, zamjenik gradonačelnika Vjeran radelić i pročelnica UO za društvene djelatnosti Ružica Radelić saslušali su i otvoreno porazgovarali s članovima dječjeg gradskog vijeća koji aktivno rade u svakoj osnovnoj školi u okviru dječjih foruma.
Učenici svih varaždinskih osnovnih škola su na temelju svojih zapažanja iznijeli čelnicima grada svoje probleme. Požalili su se na dotrajalost školske opreme, nedostatak prostora za učionice i premale športske dvorane. Učenike također brinu nedostatak knjiga za lektiru, male blagovaonice, dotrajalost škola te nedostatak suvremenije opreme za učionice. Bilo je i mjesta za pohvalu gradskoj upravi.  Učenici su se pozitivno izrazili o projektu uvođenja e-dnevnika te takozvanog „voćnog dana“ u školsku prehranu.
Ono što je bilo zajedničko u zahtjevima iz gotovo svih škola su školski ormarići. O tom prijedlogu gradonačelnik Habuš je zaključio: Mi smo zacrtali u četverogodišnjem planu da ćemo pokušati ostvariti „školu bez torbe“. Tražit ću da se izradi projekt iz kojeg će biti vodljivo koliko će koštati postavljanje ormarića u svakoj učionici. Djeca bi u tim ormarićima mogla ostavljati svoje stvari i rekvizite za nastavu tehničkog, likovnog i tjelesnog odgoja pa i neke udžbenike. Želja nam je olakšati učeničke torbe koje su zaista teške. Sukladno projektu vidjet ćemo koliko je za to potrebno novaca i odlučiti hoćemo li krenuti po fazama, odnosno da li ćemo u dogovoru sa školama ormariće prvo staviti nižim pa onda učenicima viših razreda. Obećavam da ćemo iduće godine konačno krenuti u taj projekt.
Govoreći o uređenju škola gradonačelnik je naveo kako će se neke škole obnoviti u programima energetske učinkovitosti, 5. i 6. osnovna škola kreću s rekonstrukcijama školskih dvorana koje će biti gotove za školsku godinu 2015/16. Druga osnovna škola također će biti kandidirana za projekt energetske učinkovitosti. Bilo je riječi i o poboljšanju kvalitete školske prehrane pa je spomenuto kako će se na iskustvu grada Zagreba pokušati ostvariti bolja suradnja s gradskom tržnicom i  domaćim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u projektu koji je već pokrenut prošle godine.