12. lipanj 2024. | Autor: dd

Djeca iz vrtića Malo drvo uz pomoć participativnog proračuna izradila slikovnicu Priče o Varaždinu

„Priče o Varaždinu“ naziv je dječje slikovnice koja je danas, u srijedu 12. lipnja 2024. predstavljena javnosti u varaždinskoj vili Bedeković, Odjelu za djecu Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“. Uz djecu i njihove odgajatelje, promociju slikovnice uveličali su Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća i Danijela Vusić, pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Varaždina.

Autori slikovnice su djeca varaždinskog Dječjeg vrtića Malo drvo, a slikovnica je tiskana financijskim sredstvima Grada Varaždina iz Dječjeg participativnog proračuna za 2023. godinu. Ideju za slikovnicu djeca su dobila prilikom posjete gradskoj knjižnici kada su tražili slikovnicu o Varaždinu koja do tada nije bila dostupna. Uz pomoć odgajatelja i svojih roditelja, djeca starije odgojne skupine su istraživala povijest svog grada, oblikovala priče i ilustracije te sve upotpunila svojom dječjom maštom. Tekst i slike prilagodila je i obradila odgajateljica Kristina Hudoletnjak, a goste je na promociji upoznala s projektom i  pozdravila Jelena Kežić, ravnateljica vrtića Malo drvo.

 

Drago mi je da je participativni proračun za mlade i djecu, a koji sam inicirao kroz Odbor za mlade, dobio svoju najljepšu priču, a to su ova djeca koja danas predstavljaju svoju slikovnicu Priče o Varaždinu. To je fantastična slikovnica koju su sama djeca napravila uz pomoć odgajatelja. – rekao je Lukavečki objasnivši da je participativni proračun za mlade upravo zamišljen tako da mladi i djeca sami odabiru sebi najbolje projekte te da ih imaju prilike ostvariti uz pomoć Grada Varaždina.