13. prosinac 2023. | Autor: dd

Dan slovenskog filma u kinu Gaj

Slovensko kulturno društvo Nagelj je u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin organiziralo u srijedu, 13. prosinca 2023. godine Dan slovenskog filma. U varaždinskom kinu „Gaj“ prikazan je film „Zbudi me“ redatelja Marka Šantića.

Prije projekcije nazočnima su se obratile Lana Vukalović Velimirović, ravnateljica POU, Sandra Malenica, predstavnica Varaždinske županije, Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina koji je i član SKD Nagelj. Predstavnica slovenske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji, zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora na slovenskom jeziku također je pozdravila publiku u kojoj su bili većinom građani Varaždina slovenske nacionalne manjine te je između ostalog naglasila: Vjerujem da vam je drago što imate priliku pogledati kvalitetan slovenski film. Kao kulturno društvo Slovenaca Nagelj već smo organizirali gledanje slovenskih dokumentarnih filmova, a danas je prilika da se i mi „zbudimo“ te pogledamo nagrađivani igrani film „Zbudi me“. U gradu Varaždinu Slovenci i Hrvati samo zajedno mogu ići naprijed.   

Dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i scenarista Gorana Vojnovića, Marka Šantića i Sare Hribar  „Zbudi me“ ( Probudi me ) je najnagrađivaniji film  ovogodišnjeg izdanja Festivala slovenskog filma. Film je u Portorožu osvojio čak pet nagrada „Vesna“: za najbolji dugometražni igrani film, za najbolji scenarij (Marko Šantić, Goran Vojnović i Sara Hribar), za najbolju glavnu mušku ulogu (Jure Henigman), za najbolju sporednu mušku ulogu (Jurij Drevenšek) i za najbolju masku (Lija Ivančić). Danom slovenskog filma želi se istaknuti važnost razvoja međunarodnih odnosa u području kulture te istaknuti djelovanje slovenske nacionalne manjine na području Varaždinske županije