02. listopad 2021.

Dan ružičaste vrpce 2021.

„Smanjimo smrtnost od raka dojke“, poručile su danas na varaždinskom Korzu članice Udruge žena oboljelih od bolesti dojke Mammae klub Varaždin koje su već 22. put organizirale javno-zdravstvenu akciju „Dan ružičaste vrpce“ u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije i Ligom za borbu protiv raka Varaždinske županije.

Rak dojke je, nažalost, u Varaždinskoj županiji i dalje najčešća vrsta karcinoma kod žena. Prema posljednjim podacima za 2018. godinu, od raka dojke oboljelo je 108 žena. Te je godine umrlo 25 žena, a 2019. godine 30 žena.
Podršku akciji dali su u ime Grada Varaždina zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković i  pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić.
Građanima su na Korzu i ove godine dijeljene brošure o samopregledu dojke, a uz njih i zaštitne maskice. Građani su mogli dati dobrovoljni prilog koji je namijenjen za rad Mammae kluba Varaždin te podršku oboljelim ženama u procesu liječenja. Ujedno je u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije za građane bilo organizirano mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi.