23. svibanj 2024. | Autor: dd

Dan plavog irisa U Varaždinu

Povodom obilježavanja Dana plavog irisa, simbola borbe protiv raka debelog crijeva, u četvrtak 23. svibnja 2024. na trgu ispred gradske tržnice u ulici Augusta Šenoe 12 u Varaždinu, od 9 do 12 sati održalase javnozdravstvena akcija.

Podršku organizatorima koji vrijedno rade na daljnjem jačanju svijesti o prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju raka debelog crijeva dao je i gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

O aktivnostima na prevenciji raka debelog crijeva gradonačelnika je informirala                                                  Katica Čusek Adamić dr. med.spec. epidemiologije Županijski koordinator NPP ranog otkrivanja raka debelog crijeva iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Obilježavanje ovog dana posvećeno je osobama koje su oboljele od raka debelog crijeva te potpori ILCO društvu Varaždin, udruzi osoba sa stomom.

Uz mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, građani mogu dobiti informacije o testiranju na okultno krvarenje u stolici i o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Organizator obilježavanja je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, ILCO društvo Varaždin i Savjet za zdravlje Varaždinske županije, uz sudjelovanje Medicinske škole Varaždin.