28. svibanj 2022.

„Dan plavog irisa“

Na Franjevačkom trgu u Varaždinu, u atriju Županijske palače, danas 28. svibnja 2022. godine u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, ILCO društva Varaždin i Savjeta za zdravlje Varaždinske županije uz sudjelovanje Medicinske škole Varaždin organizirana je javnozdravstvena akcija o prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva pod nazivom „Dan plavog irisa“.

Cilj ove akcije podizanje je svijesti o prevenciji raka debelog crijeva i ukazivanje na važnost preventivnog pregleda u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva i  pružanje potpore osobama sa stomom.

„Želio bih naglasiti, preventiva, a ne kurativa! Poražavajuća je činjenica da naš Zavoda za javno zdravstvo koji je dobio europska sredstva i šalje građanima za njih besplatne testove na kućne adrese, da ti isti građani neodgovorno zanemare poziv koji može spasiti život i ne odazovu se na vrijeme već kad je prekasno. Odaziv kod nas je svega 10 do 20 % dok je u susjednoj Sloveniji preko 60%. Molim naše sugrađane starije od 50 godina da kad prime poziv da se odazovu i ranim otkrivanjem raka debelog crijeva kroz nacionalni program kojeg provodi Varaždinska županija, spase svoj život“- naglasio je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Katica Čusek Adamić, dr. med., spec. epidemiologije i Županijski koordinator NPP ranog otkrivanja raka debelog crijeva Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije također je još jednom pozvala sve građane grada Varaždina i žitelje Varaždinske županije koji dobe poziv za sudjelovanje u nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva da se odazovu jer otkrivši promjenu na debelom crijevu kad još nema znakova bolesti zapravo ste otkrili promjenu na vrijeme koju je moguće izliječiti. „Odazovite se na preglede jer pregled spašava život.“ - napomenula je doktorica Katica Čusek Adamić.