21. rujan 2020. | Autor: ddretar

Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije

U utorak, 22. rujna 2020. godine bit će obilježena 29. obljetnica Dana oslobođenja Grada Varaždina te Dan branitelja Varaždinske županije. 

U skladu s epidemiološkom situacijom, svečanost će biti u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata,  Grada Varaždina i Varaždinske županije organizirana dostojanstveno i  u skladu s preporukama za suzbijanje zaraze bez većeg okupljanja ljudi.

 U 9 sati u varaždinskoj katedrali bit će služena sveta misa, a u 10:30 sati kod spomen križa uz crkvu svetog Nikole u Varaždinu bit će položeni vijenci u spomen na poginule branitelje. Vijence će položiti i svijeće upaliti izaslanstva varaždinskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, grada i županije, policije i vojske te državnih vlasti uz kraće prigodne govore.

Na pripremnim sastancima najavljeno je kako će slijedeće godine, u nadi da će se popraviti situacija sa korona virusom, organizirati veličanstvena proslava okrugle 30-te obljetnice oslobođenja Varaždina.

Pobjeda varaždinskih obrambenih snaga u rujnu 1991. godine jedna je od najvažnijih i najsvjetlijih pobjeda hrvatskih snaga na početku Domovinskog rata. Zahvaljujući pravovremenim pripremama, odlučnosti branitelja, organiziranim akcijama u kojima su sudjelovali pripadnici policije, odreda Narodne zaštite, Zbora narodne garde, pete bojne 1. A brigade te pomoći iz susjednih gradova i općina u Varaždinu je izborena pobjeda koja je imala dalekosežne posljedice na daljnji tijek Domovinskog rata. Obrambenim akcijama, osvajanjem važnih vojnih objekata i skladišta, te pregovorima cijeli korpus tadašnje jugo-vojske prisiljen je na predaju, a hrvatske snage zarobile su velike količine naoružanja i vojne tehnike. Građani Varaždina u nedjelju 22. rujna 1991. godine izašli su, nakon desetak dana neizvjesnosti i boravka u skloništima, na ulice slaveći pobjedu i branitelje, pa se i danas s ponosom sjećaju na te slavne dane varaždinske povijesti.