29. rujan 2021.

Dan nacionalnih manjina 2. listopada (subota) 2021. godine

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubica Božić zajedno s predstavnicima nacionalnih manjina Grada Varaždina i Varaždinske županije najavili su obilježavanje Dana nacionalnih manjina 2021. godine koji će se održati u subotu 2. listopada 2021. godine na Trgu kralja Tomislava u organizaciji Grada Varaždina i Varaždinske županije u vremenu od 10 sati do 13 sati. 

„Grad Varaždin nastojat će održati kontinuitet održavanja manifestacija koje promiču raznolikost, kulturu, običaje, tradiciju i gastronomiju nacionalnih manjina, a Dan nacionalnih manjina upravo je prigoda da nacionalne manjine Grada Varaždina i Varaždinske županije približe svoje posebnosti svim Varaždinkama i Varaždincima kao i svim stanovnicima Varaždinske županije. Ove godine Dan nacionalnih manjina obilježavamo u sklopu Europskog dana jezika koji se obilježava 26. rujna. Pozivam sve sugrađanke, sugrađane i stanovnike Varaždinske županije da se u subotu 2. listopada 2021. godine pridruže obilježavanju Dana nacionalnih manjina na Trgu kralja Tomislava gdje će moći uživati u programu koji su pripremile nacionalne manjine te svojim dolaskom čestitaju nacionalnim manjinama na njihovom radu“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika.

Ove godine u programu obilježavanja Dana nacionalnih manjina sudjeluju, albanska, bošnjačka, romska, slovenska i srpska nacionalna manjina.

Program obilježavanja Dana nacionalnih manjina najavili su i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije Milan Mirčetić, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Varaždinske županije Eduard Oršoš, potpredsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Varaždina Jagoda Kralj Novak i predstavnik albanske nacionalne manjine Varaždinske županije Filip Perdedaj.