18. svibanj 2023. | Autor: dd

Dan kulturne raznolikosti - predstavljanje nacionalnih manjina Grada Varaždina i Varaždinske županije

Grad Varaždin i Varaždinska županija će u suradnji s nacionalnim manjinama s područja Grada Varaždina i Varaždinske županije obilježiti Svjetski dan kulturne raznolikosti i Dan nacionalnih manjina u subotu 20. svibnja ove godine s početkom u 09:30 sati na Trgu Kralja Tomislava (Korzo) u Varaždinu (bina pokraj Fakulteta organizacije i informatike).

Upravo je ovaj  dan prigoda da nacionalne manjine Grada Varaždina i Varaždinske županije približe svoje posebnosti svim Varaždinkama i Varaždincima kao i svim stanovnicima Varaždinske županije.

 

Tako će se prigodnim programom predstaviti Srpska nacionalna manjina, Slovenska nacionalna manjina, Bošnjačka nacionalna manjina i Romska nacionalna manjina. Uz njih će se tradicionalnom kuhinjom predstaviti i državljani Nepala koji žive na našem području.

 

Cilj ove manifestacije promicanje je raznolikosti, kulture, običaja, tradicije, gastronomije, svega onoga što čini identitet jednog naroda.

 

Prigodnom programu te predstavljanju Dana nacionalnih manjina nazočiti će uz županijske i gradske dužnosnike i potpredsjednica Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga.

 

 

Trg kralja Tomislava ispred FOI:

 

10:00 – SRPSKA NACIONALNA MANJINA

  • Folklorni ansambl „Sveti Nikola“ – Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ - Rijeka

10:30 – SLOVENSKA NACIONALNA MANJINA

  • Pevski zbor Slovenskog kulturnog društva „Nagelj“- Varaždin     

11:00 – BOŠNJAČKA NACIONALNA MANJINA

  • Ženski pjevački zbor „Bulbuli“ – Kulturno društvo bošnjaka Hrvatske

11:30 – ROMSKA NACIONALNA MANJINA

  • Tradicionalni romski vokalno-tamburaški sastav „Črne strele“

Nepal – predstavljanje nacionalne kuhinje na štandu