17. rujan 2012.

"Dan hajdine" –sjećanje na biljku koja je osiguravala egzistenciju mnogim stanovnicima Kučana i Zbelave

hajdina-gosti -web

17.09.2012. - Nedavno osnovana Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“ove je subote u Gornjem Kučanu organizirala „Dan hajdine 2012.“, manifestaciju s ciljem promoviranja tradicijskog načina uzgoja heljde i drugih tradicijskih kulturnih vrijednosti.
U nazočnosti varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša, njegove zamjenice i saborske zastupnice Natalije Martinčević, kučanski kašari demonstrirali tradicijski način vršenja heljde i rada stope – starinske naprave za obradu heljde.
„Dan hajdine“ bio je i prilika za prezentaciju tradicijske kulture Kučana, Zbelave i okolice. Nastupili su tako tamburaški sastavi „Garestin“, „Elita“, „Mak“ iz Trnovca, Centar za tradicijsku kulturu „Varaždin“ te folklorne skupine mlađeg i starijeg uzrasta VII. osnovne škole Varaždin.
U društvenom domu u Gornjem Kučanu izložene su fotografije iz života kučanskog kraja, ručni i literarni radovi i tradicijsko suđe. Prikazan je i filmić o uzgoju i spremanju heljde, a svi su gosti mogli uživati u tradicijskim, ali i suvremenim jelima od heljde.
„Danom hajdine“ stanovnici Kučana i Zbelave odali su tako počast biljci koja je odgojila naraštaje u tome kraju. Naime, prerada heljde u kašu bila je važna djelatnost Kučanaca i Zbelavaca po kojoj su još do nedavno bili nadaleko poznati.