08. veljača 2023. | Autor: dd

Na Dan epilepsije zgrada varaždinskog kazališta biti će ljubičasta

U ponedjeljak, 13. veljače 2023. godine odlukom i po odobrenju gradonačelnika Grada Varaždina dr. sc. Nevena Bosilja, a na molbu Hrvatske udruge za epilepsiju i Odjela za pedijatriju Opće bolnice u Varaždinu,  zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu bit će osvijetljena ljubičastim reflektorima.

Tim simboličnim činom Grad Varaždin će kao i mnogi drugi gradovi priključiti se obilježavanju Međunarodnog dana epilepsije i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije.

Na taj dan mnoge će značajne građevine u svijetu biti osvijetljene ljubičastom bojom u znak podrške osobama s epilepsijom i u svrhu podizanja razine svijesti o toj bolesti i poboljšanju kvaliteta života oboljelih osoba. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od epilepsije u svijetu boluje oko 50 milijuna ljudi. U Hrvatskoj se broj oboljelih kreće oko 40 tisuća. Grad Varaždin stoga iskazuje podršku i aktivno se uključuje u akciju Hrvatske udruge za epilepsiju koja brojnim inicijativama želi utjecati na poboljšanje kvalitete života osoba s epilepsijom te rušenje predrasuda i stigmatiziranja oboljelih od ove bolesti