19. studeni 2021. | Autor: Maja Hrešć

Damir Laljek kao izaslanik gradonačelnika odao počast žrtvama u Vukovaru

Gradski vijećnik i vukovarski branitelj Damir Laljek u ime gradonačelnika Grada Varaždina dr.sc. Nevena Bosilja boravio je u Vukovaru na svečanom obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Večer uoči samog obilježavanja, 17. studenoga koja simbolizira posljednju večer u slobodnom Vukovaru prije pada grada, tradicionalnim okupljanjem i paljenjem svijeća odala se počast poginulima, ubijenima i nestalima ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar. Molitva za sve žrtve održana je u nazočnosti potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, ministra obrane Maria Banožića, gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penavu, župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, ostalih župana, gradonačelnika, drugih državnih dužnosnika, predstavnika braniteljskih udruga i brojnih građana nakon čega su zapaljene svijeće uz zgradu bolnice.

Na dan obilježavanja, Damir Laljek je s pripadnicima Varaždinske građanske garde predvođene zapovjednikom Draženom Loparićem, županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom, predsjednikom Županijske skupštine Josipom Križanićem, predstavnicima braniteljskih udruga i PU varaždinske, odao počast na Trpinjskoj cesti i kod Borovo Commercea poginulim braniteljima s područja Grada Varaždina i Varaždinske županije. Priređen je i doček za biciklistu Ivicu Nerera, bivšeg pripadnika 7. gardijske brigade Pume koji je stigao u Vukovar biciklom iz Varaždina povodom 30. obljetnice velike vukovarske tragedije. Izaslanstva su se zatim priključila Koloni sjećanja u kojoj se tisuće građana, hodajući ulicama grada Vukovara, uputilo od Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata te zapalili svijeće i prisustvovali svetoj misi  za sve žrtve Domovinskog rata.

Damir Laljek jedan je od dragovoljaca koji je sudjelovao u obrani grada Vukovara 1991. godine kao policijski službenik tadašnje Policijske uprave varaždinske. Jedan od heroja Vukovara, poznat je po nadimku „ubojica tenkova“ jer je uspio pogoditi i zaustaviti osam neprijateljskih tenkova u obrani grada. Njegova postrojba sastojala se od 185 policajaca od kojih ih je 21 poginulo, 5 nestalo, 67 lakše ili teže ranjeno, a 119 ih je bilo zarobljeno.

„Svaki odlazak u Vukovar za mene je bolan jer prisjećam se svega što smo prošli onih dana na ratištu i svojih kolega suboraca koji su se sa mnom borili i izgubili svoj život. Često sam ovdje, svake godine, ali prvi put kao predstavnik Grada Varaždina u ime gradonačelnika te na tome zahvaljujem gradonačelniku Nevenu Bosilju. Važno mi je da se vukovarska tragedija dostojno obilježava i da se ne zaboravi žrtva i strahote koje smo prošli kako bi živjeli u slobodnoj Republici Hrvatskoj. U sklopu projekta „Promicanje istine o Domovinskom ratu“ danas, 30 godina kasnije, o tome prenosim istinu mladim naraštajima. Učenicima u školama u Varaždinskoj županiji pričam o ratnim strahotama koje su zadesile Vukovar i naselja oko Vukovara, kako su se vukovarski branitelji uspjeli gotovo tri puna mjeseca suprotstavljati daleko jačem i nadmoćnijem agresoru, kako je Vukovar pao te o velikoj ulozi varaždinske policije koja je bila prisutna na vukovarskom području od prvih ratnih zbivanja pa sve do pada Vukovara.“ – rekao je Damir Laljek.