12. lipanj 2024. | Autor: Maja Hrešć

Dame u povijesnim haljinama najavile 2. Likovnu koloniju „Varaždinski Purgar“

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki u srijedu je ispred vile Bedeković prisustvovao konferenciji za novinare udruge Dame u povijesnim haljinama na kojoj je najavljena 2. Likovna kolonija „Varaždinski Purgar“.

Uz predsjednika Gradskog vijeća, konferenciji su prisustvovali predsjednica udruge Dame u povijesnim haljinama Vesna Loparić, tajnica udruge i jedna od inicijatorica i organizatorica likovne kolonije Marija Vuković, ravnatelj Knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Mario Šoštarić te dopredsjednica udruge Ena Velagić.

2. Likovna kolonija „Varaždinski Purgar“ ove će godine imati međunarodni karakter, a održat će se u sklopu 9. Festivala varaždinskih dvorišta ispred Vile Bedeković, u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom „Metel Ožegović“ i Varaždinskom građanskom gardom. U subotu, 15. lipnja, svoje će likovne radove stvarati čak šezdesetak umjetnika iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Drugi dan festivala održava se „Mala likovna kolonija“, posvećena najmlađima koji će kroz četiri radionice pokazati svoju kreativnost. Prijave za sudjelovanje na radionicama traju do subote, 15. lipnja do podne, odnosno do popunjavanja mjesta i besplatne su za sve sudionike. Prijavu možete izvršiti putem službenih Facebook stranica udruga organizatora ili na mail [email protected].

„Vjerujem kako će novoosnovana udruga Dame u povijesnim haljinama doprinijeti razvoju civilnog sektora, pogotovo u području kulturne baštine koju Varaždin posebno cijeni i njeguje. Dame će i dalje organizirati i razvijati projekte s našim Purgarima. Posebno nam je važna humanitarna nota koju nova udruga stavlja u fokus, a Grad će im naravno biti podrška u daljnjem radu.“ – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Sekcija Dame u povijesnim haljinama nastala je 2022. godine unutar Udruge Varaždinska građanska garda. Budući da im je primarna djelatnost bila humanitarni rad, Dame u povijesnim haljinama nastavljaju tu tradiciju, no ne više kao sekcija unutar Varaždinske građanske garde, već odnedavno kao zasebna udruga. No, Dame i dalje surađuju s Purgarima kao sestrinske udruge, te zajedno rade na mnogobrojnim projektima. Aktivnosti Dama u povijesnim haljinama prerasle su okvire svoga rada unutar VGG-a, koji je ipak primarno povijesna postrojba i kao takva prvo nematerijalno kulturno dobro grada Varaždina.