05. listopad 2022. | Autor: Maja Hrešć

Dame u povijesnim haljinama bit će novi brand Varaždina

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u srijedu je u palači Sermage nazočio predstavljanju projekta Dame u povijesnim haljinama Udruge Varaždinska građanska garda.

Projekt su prezentirale kostimirane pripadnice Udruge Varaždinska građanska garda kroz svojevrsnu modnu reviju, a svaka od njih je s nekoliko riječi predstavila i zaslužnu Varaždinku iz povijesti čiji identitet je ovom prilikom preuzela. Personifikacijom osoba iz prošlosti žele se naglasiti zasluge dama iz minulih vremena, ponajprije onih koje su na neki način bile vezane uz Varaždinsku građansku gardu.

Haljine su izrađene prema dostupnim slikama i fotografijama žena iz povijesti, a kao referentno razdoblje iz povijesti Varaždina i Varaždinske građanske garde odabrano je ono od 1830. do 1930. godine.

Gradonačelnik je pohvalio izniman trud članica Udruge, kao i svih koji su bili uključeni u osmišljavanje ovog projekta. „Varaždin ima purgare koji su naš brand, a sad su im se i službeno pridružile Dame u povijesnim haljinama za koje sam siguran da će ostvariti isto takav uspjeh u svim svojim aktivnostima prilikom promocije našeg grada. Jedinstveni smo u Hrvatskoj jer to se može vidjeti samo u Varaždinu. Drago mi je što se nakon dvadeset godina od ideje ovaj projekt ostvario i što su se rado uključile brojne Varaždinke. Osim promocije i još jednog zanimljivog sadržaja u Varaždinu, ove žene pokreću i aktivnosti humanitarnog karaktera. Zahvaljujući njihovoj donaciji, u parku Puma nedavno je postavljeno novo igralo prilagođeno djeci s invaliditetom. Grad Varaždin se zaista ponosi našom vrijednom udrugom Varaždinska građanska garda i uvijek ćemo ih podržati i biti potpora u njihovom radu.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.