19. listopad 2018. | Autor: Maja Hrešć

Climathon Varaždin: Razmisli, Ponovno iskoristi, Recikliraj – Ne Stvaraj Otpad

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar danas je uz dr. Aleksandru Anić Vučinić, izvanrednu profesoricu na Geotehničkom fakultetu Varaždin i predstavnicu organizatora  globalnog pokreta Climathon te Karla Kukeca, direktora Tehnološkog parka, održao konferenciju za novinare na kojoj su predstavili Climathon, jedinstveni događaj koji se ove godine po prvi puta održava u Varaždinu. 

Grad Varaždin će tako biti sudionik globalnog događanja, jedan od stotinjak gradova u svijetu koji će na isti dan, 26. listopada 2018. u istih 24 sata “hakirati” klimu. Od Wellingtona na Novom Zelandu do Long Beach-a u Kaliforniji, svi gradovi bit će jedinstveni u namjeri da ublaže klimatske promjene.

“Grad Varaždin podupire ovakve ideje kojih je proteklih godina bilo premalo. Uključili smo i Tehnološki park sa simboličnom nagradom od mjesec dana mentorstva najboljem sudioniku. Negativan utjecaj klimatskih promjena danas je svima vidljiv. Grad ima i svoj projekt Kotlovnica koji želimo provesti, a koji je vezan uz tu problematiku te samo ga prezentirali i u ministarstvu i u Fondu i oni su zainteresirani da se uključe. Rezultat projekta bio bi utjecaj na klimu i emisije CO2. Problem gospodarenja otpadom također dolazi do izražaja kada pričamo o ovoj temi, no prema riječima ministra, s 1. studenim kreće se u primjenu Uredbe i striktno provođenje Zakona, što je jedan od načina da se profiliraju gradovi koji su održivi i uvode red te time utječu na klimatske promjene. Na Climathonu će se, osim studenata i stručnih osoba koje se bave isključivo ovim područjem, uključiti i različite tvrtke i građani koji imaju dobre poduzetničke ideje, a koje se zatim mogu pretvoriti u uspješan biznis. Želimo senzibilizirati javnost za ovu temu koja utječe na sve nas i bitna je za razvoj grada, županije pa i države u konačnici, te osvijestiti građane da nismo sami za sebe i da naše ponašanje u okolišu ima globalan utjecaj“, izjavio je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar.

Climathon će započeti 26. listopada na Geotehničkom fakultetu u organizaciji konzorcija koji čini Climate KIC Hub Hrvatska: UNIZG-Geotehnički fakultet Varaždin, Zelena energetska zadruga, Terra Hub, Impact Hub Zagreb i Mreža znanja, a uz podršku Grada Varaždina. Istovremeno se događa u 115 gradova širom svijeta, traje 24 sata i završava u palači Herzer u subotu 27. listopada u 15 h javnom prezentacijom, tzv. "pitchanjem", rješenja timova koji će u tih 24 sata kroz mentorirane kreativne radionice i stvaralačke procese "hakirati" problem u svom gradu. Tri najbolja tima prema ocjenama žirija osvajaju nagrade.

Svi gradovi povezat će se putem 24-satnog "zida društvenih medija", uključiti u javljanja uživo, te se tako povezati s globalnom zajednicom koja u 24 sata hakira najveći izazov danas i sutra - klimu koja se mijenja. To je odlična promocija za Varaždin koji konkurira i za Prijestolnicu mladih 2021.

Grad Varaždin je za temu klimatskog izazova kojim će se baviti natjecatelji Climathona odabrao gospodarenje otpadom. Varaždin, kao jedan od naprednijih zelenih gradova u Hrvatskoj, zna, želi i može još bolje - upravo zato je za izazov zadao kako poboljšati odvojeno sakupljanje otpada da bi se povećao volumen materijala koji kruže kroz lokalno gospodarstvo. Grad želi pronaći inovativne načine kako poboljšati gospodarenje otpadnim tekstilom, plastikom i drugim materijalima za efikasnije kruženje otpadnih materijala kao resursa za grad i građane te tako sudjelovati u izazovu protiv klimatskih promjena.

Osnovna ideja Climathona je otvaranje teme izvan uskog kruga stručnjaka koji se njome profesionalno bave. Baš zato se za sudjelovanje u Climathonu poziva da se prijave studenti, istraživači, dizajneri, programeri, poduzetnici koji će s mentorima raditi na inovativnim i kreativnim rješenjima za postavljeni izazov u gradu Varaždinu.

Prijavite se na besplatni Climathon u Varaždinu i riješite izazov svog grada u ugodnoj i dinamičnoj atmosferi gdje vas čekaju inspirativne radionice i razgovori, ljudi sličnog razmišljanja, hrana, piće, chill-out zone i ostala iznenađenja.

Prijaviti se možete ovdje