10. veljača 2021. | Autor: Maja Hrešć

Cjelovita obnova kazališta prvi put nakon izgradnje

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok u srijedu je održao konferenciju za novinare u varaždinskom HNK na kojoj je izvijestio javnost o svim radovima na obnovi kazališta u posljednje četiri godine te radovima koji još predstoje prije nego se projekt obnove u potpunosti završi.

Na konferenciji su prisustvovale i zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica te intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević.

„Svi naši građani vide koliko smo u ove četiri godine uložili u naše kazalište koje je, ne samo središnja teatarska institucija nego i središnja kulturna institucija, Varaždina pa i ovog dijela Hrvatske. Do ove godine uložili smo 3,9 milijuna kuna, a zajedno s Ministarstvom kulture i medija i ulaganjem ove godine, sve ukupno bit će uloženo 5 milijuna kuna u obnovu kazališta i završit ćemo po prvi puta cjelovitu obnovu uopće, od kad je kazalište izgrađeno u 19. stoljeću. Uz lift kojim smo omogućili slabije pokretnim i nepokretnim osobama da uopće mogu ući u koncertnu dvoranu, a s novom podiznom platformom u našem kazalištu sad je moguće odigrati sve predstave. Očekuje nas još obnova gledališta koja je u tijeku, dolaze i nove daske. Kazalište će nakon svih ovih radova u isto vrijeme moći održavati predstave i događanja na tri pozornice, Velikoj sceni, Sceni Zvonimira Rogoza i Velikoj koncertnoj dvorani.“ – rekao je gradonačelnik.

Zahvalio je intendantici Jasni Jakovljević što je uz financiranje Grada Varaždina uspjela prikupiti puno sredstava i iz privatnih donacija i sponzorstava. Zahvalio je i svima koji su sudjelovali u procesu obnove, zamjenici Malenici, Kazališnom vijeću, a posebno svim sponzorima, donatorima i glumcima na strpljenju.

Gradonačelnik je najavio kako će se preseljenjem knjižnice u nove prostore, na mjestu stare knjižnice urediti Galerija Malogorski te će se tako u sklopu zgrade kazališta prikazati neka od najvažnijih djela hrvatske likovne umjetnosti: „To je dobar način i spoj likovnosti i teatra tako da će svi oni koji će doći primjerice na koncert Varaždinskog komornog orkestra ili na neku premijeru moći vidjeti i važna djela suvremene umjetnosti.“

Nakon konferencije novinari su imali prilike vidjeti spuštanje podiznih platformi koje su ugrađene u prostoru za orkestar. Električno-hidraulički motorni pogon te mehanički sistem spuštanja i dizanja segmenata pozornice omogućava brzu prenamjenu prostora velike pozornice što do sada nije bilo moguće jer je otvaranje tog prostora trajalo danima. Spuštanjem platforme od pozornice i proširivanjem gledališta broj gledatelja se može povećati na čak 500 mjesta.

U posljednje četiri godine kazalište je dobilo novi lift, obnovljena je Velika koncertna dvorana, a do ljeta će biti do kraja obnovljena Velika scena koja je već dobila nove podizne platforme. Također, u tijeku je obnova gledališta i planira se funkcionalno i organizacijsko odvajanje Velike scene od Scene Zvonimira Rogoza.

Intendantica Jasna Jakovljević zahvalila je na podršci Gradu Varaždinu: „U ime HNK moram reći da smo, naročito od 2017. godine, imali veliku financijsku podršku Grada i zahvaljujem gradonačelniku Čehoku i cijeloj upravi Grada Varaždina, kao i Ministarstvu kulture koje nas je od 2005. također pratilo u obnovi ovog kazališta. Uspjeli smo zajedno s našim osnivačem i drugim nadležnima, uz brojne donatore i sponzore, polako privesti kraju ovu našu obnovu.“