07. svibanj 2018.

CityWalk partneri uče o razvoju održive mobilnosti u Podunavskom području

Weiz, grad u istočnoj Štajerskoj koji se smatra industrijskim zbog nekoliko kompanija, bio je lokacija sastanka CityWalk projekta od 23. do 25. Travnja 2018., a domaćin je bila Općina Weiz, projektni partner. Fokus sastanka je bio na međunarodnom učenju I izmjeni iskustva u području održive mobilnosti.

Partneri I tematski stručnjaci su se sastali u Energetsko inovacijskom centru W.E.I.Z. zbog radionice za tehničke stručnjake povezane sa radionicom kapitalizacije I gradnje kapaciteta. Cilj je postignut: identifikacija zajedničkih izazova među podunavskim područjem po pitanju Održivih prometnih rješenja I mobilnosti (Tematski stup 6), sa posebnim naglaskom na doprinos zajedničkim preporukama I rješenjima za EU strategiju za Podunavsku regiju Prioritetno područje 1B – poboljšanje mobilnosti I multimodalnosti.

Sastanak je počeo pozdravnim govorom od strane gradonačelnika Weiza Erwina Eggenreicha. Nekoliko stručnjaka za planiranje mobilnosti su uslijedili sa svojim tematskim prezentacijama: Bela Kezy, stručnjak urbanog razvoja, prezentirao je temu autonomnih automobile I njihovog učinka na urbanu mobilnost, Dieter Schwab je prezentirao Walkspace udruženje, Harald Messner I Martin Auer su prezentirali e5 program I Ever-Green e-Automobil dijeljenje, Rafael Brameiter prezentirao je projekt WoodCar.

Drugi dio je bio posvećen kapitalizaciji – dva projekta odobrena od strane Danube međunarodnog programa su predstavljena.

Matej Gojčič iz regionalne razvojne agencije Ljubljanska urbana regija (RRA LUR) predstavio je LinkingDanube projekt – povezivanje međunarodnih multimodalnih putničkih informacija I planova putovanja za ekološki prihvatljivu mobilnost u podunavskom području. LinkingDanube se prihvaća problema nedovoljnog pružanja prekograničnih putničkih informacija o javnom transport, posebno u vezi prekograničnog putovanja I mobilnosti u ruralnim područjima. Posebno se fokusira na povezivanje manje dostupna područja u podunavskom području povezivanjem alternativnih javnih transporta I integriranjem traženih prometnih informacija u uslugu. Ukupan projektni cilj je da se jača ekološki prihvatljiva opcija mobilnosti I balansirana pristupačnost podunavskom području. 

Barbara Kulmer iz Općine Weiz prezentirala je projekt CHESTNUT – razumljivo pojašnjavanje strateških planova za održivi urbani transport. Projekt pridonosi razvoju bolje povezanosti I međuzavisnih ekološki prihvatljivih I sigurnih transportnih Sistema u funkcionalnim urbanim područjima podunavske regije.

Projektni partneri nastavili su svoj rad sljedeći dan prezentacijom etapa, zaključaka, problema I rješenja o lokalnom planiranju prohodnosti, nakon čega je slijedio uvod u dobre I loše prakse prohodnosti I održivog transporta sakupljeni u njihovoj zemlji. Partneri su diskutirali o zahtjevima projektne komunikacije I prezentirali gradske pilot planove. Zadovoljni sa produktivnim I uspješnim sastankom partneri su se složili da nastave projektne korake I ispune sve radne pakete te očekivanja projektnih voditelja do sljedećeg sastanka, čiji je domaćin Regionalna razvojna agencija Pilsen regije u Češkoj, u studenom 2018.

O CityWalk projektu

CityWalk projekt odobren je u sklopu  programa Danube Transnational, sufinanciran iz EU fondova ERDF I IPA I teži za energetski odgovornim mjestima postavljanjem prohodnih gradova u Danube regiji. Pomaže gradovima da smanje efekt staklenika, buku I da postanu sigurnija, bolja mjesta za život povećavajući ulogu jače održivih I aktivnijih oblika mobilnosti u miksu urbanog transporta poput hodanja ili bicikliranja. Projekt se obraća na izazove holističkim pristupom: poboljšanje urbane mobilnosti kroz efikasno kombiniranje različitih sredstava transporta identifikacijom prepreka, razvoj I implementiranje planova za rješavanje tih zapreka.

Za više informacija o CityWalk projekt posjetite: www.interreg-danube.eu/citywalk

Kontakt:

Danilo Čeh, Vodeći partner I projektni kooridnator

Znantsveno istraživački centar Bistra Ptuj, Slovenski trg 6, 2252 Ptuj, Slovenija

Email: [email protected], telefon: +386 2 756 02 68

 

Eva Vovk, coordinator komunikacijskih aktivnosti

Razvojni centar Srca Slovenije, Jerebova ulica 14, 1270 Litija, Slovenija

Email: [email protected], telefon: +386 1 896 27 10