29. lipanj 2018. | Autor: Maja Hrešć

Čestitke robotičaru Juraju Kolariću

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica danas je u Gradskoj vijećnici primila učenika VI. osnovne škole, Juraja Kolarića, svjetskog prvaka u robotici te mu čestitala na prestižnoj nagradi.

Juraj Kolarić je u timu s Jankom Pribičevićem, a pod mentorstvom Zorana Pribičevića, osvojio zlatnu medalju na svjetskom natjecanju RoboCup koje se od 18. do 22. lipnja održalo u Montrealu. Mladi robotičari natjecali su se u disciplini Rescue Maze u kojoj roboti spašavaju ljudske živote u situacijama kada je to onemogućeno ljudima. Juraj je svoje mjesto u reprezentaciji zaslužio dosadašnjim osvajanjem zlata na Otvorenom prvenstvu Austrije, Otvorenom prvenstvu Slovenije te na Europskom prvenstvu u Italiji. 

Prijemu su također prisustvovali Ivica Kolarić, izbornik Hrvatske robotičke reprezentacije, Mario Stančić, ravnatelj VI. osnovne škole Varaždin te Marko Martinec, učitelj tehničke kulture. Izbornik Kolarić istaknuo je da su hrvatski roboti trenutno najbolji na svijetu, ispred Japana, Njemačke, Kine, te se nada da će se to prepoznati i da će ovakvi roboti ući u hrvatske osnovne i srednje škole kako bi ih u edukacijske svrhe koristile iduće generacije mladih robotičara.

RoboCup je najveća svjetska manifestacija u natjecateljskoj robotici, a hrvatski predstavnici dokazali su još jednom da zaslužuju mjesto na samome vrhu u konkurenciji od 35 zemalja, 4 000 natjecatelja te 5 000 robota u raznim disciplinama.