20. lipanj 2017. | Autor: [email protected]

Čestitka puhačkom orkestru

Gradskom puhačkom orkestru Hrvatskih željeznica Varaždin u utorak je gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok čestitao u Gradskoj vijećnici na osvojenom prvom mjestu na 31. Susretu puhačkih orkestara Hrvatske.

Uručivši im Grb Grada Varaždina kao simboličnu nagradu za ovaj veliki uspjeh, najavio je da će Grad Varaždin pomoći orkestru da i dalje zadrži visok novi muziciranja zbog kojih se s pravom može reći da je varaždinski orkestar najbolji amaterski orkestar u Hrvatskoj. Posebno se zahvalio dugogodišnjem dirigentu orkestra Darku Navoju.

 

Nakon županijskih natjecanja puhačkih orkestara i proglašenja najboljih u svojim županijama u Novom Vinodolskom organizirani je 31. Susret hrvatskih puhačkih orkestara. Na osnovi propozicija HSK pravo sudjelovanja na Susretu puhačkih orkestara imaju svi puhački orkestri koje predloži Selektor regionalnih (županijskih) smotri u A i C kategoriji. Smotra puhačkih orkestara Varaždinske županije održana je 30. travnja u Brezničkom Humu. Nakon preslušavanja selektor Šime Vulelija  proglasio je najbolje orkestre u Varaždinskoj županiji  u C kategoriji Puhački orkestar grada Ludbrega i Gradski puhački orkestar HŽ Varaždin -  A kategorija. Svaki puhački orkestar na Susretu nastupa unutar jedne od tri kategorije koncertnog programa (A, B ili C). Orkestre u navedene kategorije svrstava Hrvatski sabor kulture, prema preporuci Stručnog savjeta. A kategorija je najteža kategorija. Cjelokupni program treba biti sastavljen od skladbi iz popisa skladbi za Susret koje je propisao Stručni savjet, a mora biti sastavljen od obvezne skladbe, jedne skladbe hrvatskog autora, te jedne skladbe stranog autora. Skladbe moraju biti izvedene u cijelosti.

Susret se odvijao dva dana 10. i 11. lipnja 2017. godine i na njemu je nastupalo 13 orkestara iz cijele Hrvatske. Zbog velikog broja orkestara i sudionika (oko 500 učesnika). Susret je počeo u subotu 10.6.2017.  okupljanjem svih orkestara u 16:00 sati na autobusnom kolodvoru odakle je krenuo mimohod do trga Ivana Mažuranića gdje je bilo zajedničko izvođenje skladbi. U 17:00 je bilo svečano otvaranje Susreta koje je započelo državnom himnom, a izveo ju je Gradski puhački orkestar HŽ Varaždin. Nakon toga u subotu i nedjelju su orkestri  izvodili programe sa županijskih natjecanja. Varaždinski orkestar se predstavio slijedećim skladbama: Tomislav Uhlik Cirkus na kraju grada, Alfred Reed Armenian Dances Philip Sparke Invictus. Nakon preslušavanja svih orkestara stručno povjerenstvo u sastavu: Robert Homen, Vanja Lisjak i Miro Saje odlučilo je da je Gradski puhački orkestar Hrvatskih Željeznica Varaždin najuspješniji orkestar 31. Susreta hrvatskih puhačkih orkestara te osvaja prva nagradu u A kategoriji, dok u C kategoriji Gradska limena glazba Petrinja. Ekskluzivni sponzor ovogodišnjeg Susreta ''EURO-UNIT Yamaha Music Hrvatska'' dodijelio je najuspješnijem orkestru maršing bas bubanj YAMAHA. Ovo priznanje je još jedno u nizu koje je do sada osvojio ovaj orkestar na smotrama puhačkih orkestara Hrvatske. Da podsjetimo 2006. u A kategoriji 3. mjesto, 2007. 2. mjesto, 2011. 1 mjesto, 2012. 3. mjesto i 2013. 3 mjesto.