08. ožujak 2022. | Autor: Maja Hrešć

Čestitka povodom Međunarodnog dana žena

Dan žena, 8. ožujka je simbol povijesne borbe za ostvarenje temeljnih prava žena.

Nažalost, ta borba i dalje traje, iako je suvremeni svijet nezamisliv bez svega što su svojim radom, znanjem, a prije svega nesebičnom žrtvom, ostvarile upravo žene jer su diljem svijeta još uvijek suočene sa seksizmom i različitim oblicima diskriminacije i zlostavljanja. 

Središte obitelji, a time i društva jest žena i nije slučajna izreka da žena drži tri kuta kuće jer je činjenica kako se žena, iako fizički nježniji spol, nerijetko više žrtvuje balansirajući između privatnog i poslovnog dijela života. Istraživanja pokazuju kako žene u Hrvatskoj čine većinu obrazovanih, ali ne i većinu na rukovodećim pozicijama. Ponosan sam što je u našem Gradu drugačije. Većina zaposlenica su žene, a od četiri pročelnika, tri su žene i to ne zbog pozitivne diskriminacije, već zbog znanja i sposobnosti.

Grad Varaždin su ljudi, a bez vrijednosti koje svakome od nas daju žene: potpore, ljubavi, topline, poštenja i snage… mi i društvo u kojemu živimo bili bi puno drugačiji, u svakom pogledu siromašniji.  

Svjesni značaja uloge žene u društvu, kao bake, majke, supruge, radnice, sestre, kćeri, kolegice, prijateljice, izražavamo vam iskrenu zahvalnost i duboko poštovanje te svim Varaždinkama čestitamo vaš dan -  8. ožujka Međunarodni dan žena!

 

Gradonačelnik Neven Bosilj
Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković