11. listopad 2022. | Autor: Maja Hrešć

Čestitka gradonačelnika povodom Međunarodnog dana djevojčica

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djevojčica na koji se od 2011. godine želi ukazati i osvijestiti javnost o diskriminaciji, nasilju i na probleme s kojima se suočavaju djevojčice diljem svijeta, Grad Varaždin pridružuje se pokretu s ciljem promicanja, osnaživanja i unapređivanja njihovih ljudskih prava.

Grad Varaždin od prošle godine uspješno provodi inicijativu osiguravanja besplatnih higijenskih uložaka u svim osnovnim školama na području Grada. „Kao prvi grad u Hrvatskoj iz svog proračuna financiramo osnovne higijenske potrepštine za djevojčice i tako dajemo svoj obol zaustavljanju diskriminacije i postizanju rodne ravnopravnosti. Često nismo svjesni s kojim se sve izazovima danas susreću djevojčice i djevojke, ne samo u nekim zemljama u razvoju, već i tu u našoj neposrednoj blizini te koliko im je zapravo važan svaki poticaj javnosti i društva tijekom njihovih adolescentskih godina. Naša je odgovornost da ih osnažimo, da rušimo stereotipe, da im duboko usadimo svijest i probudimo entuzijazam o tome da imaju sva i jednaka prava na prosperitetnu budućnost, na obrazovanje, zdravstvenu skrb, da su ravnopravne.“ – kazao je gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj. Ovom prilikom čestitao je Međunarodni dan djevojčica svim malim Varaždinkama s porukom da su žene uvijek bile te koje su mijenjale svijet na bolje, da se ne daju zasjeniti, da se bore za svoja prava i da u tom nastojanju imaju punu podršku Grada Varaždina.  

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 19. prosinca 2011. godine je usvojila Rezoluciju 66/170 kojom se 11. listopada proglašava Međunarodnim danom djevojčica.