05. listopad 2023. | Autor: dd vh

Čestitka gradonačelnika povodom Dana učitelja

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj uputio je čestitku povodom Međunarodnog dana učitelja.

Poštovane učiteljice i učitelji,

Vaša profesija nije samo zanimanje već je, prije  svega, poziv. Iako vođeni entuzijazmom i ljubavlju prema poučavanju, dnevno se susrećete s brojnim izazovima. U nikada bržem životnom tempu,  sve je teže uspostaviti ravnotežu između roditeljskih zahtjeva, pravila struke, očekivanja nadređenih pa ne čudi  što je vaš posao svrstan među pet najstresnijih zanimanja u svijetu.

Vaša uloga u društvu je ključna jer u ovim složenim vremenima veliki je izazov, s kojim se svakodnevno susrećete, odgojiti i obrazovati djecu i mlade i pripremiti ih da se uklapaju u sve zahtjevnije tržište rada. Naučiti ih kritički razmišljati o onome što čuju i vide. Odgojiti ih na način da mogu suosjećati s onima koji su drugačiji od njih, uputiti ih da slijede svoje životne snove i ciljeve kao obrazovani, ali prije svega etični građani.

Nažalost, ne nailazite uvijek na razumijevanje. Nažalost, ne dobivate uvijek priznanje koje zaslužujete. Stoga ne čudi trend napuštanja prosvjetne djelatnosti i  traženja manje zahtjevnog, ali i bolje plaćenog  radnog mjesta u gospodarstvu i drugim djelatnostima i sve je veći deficit određenih profila, a posebno nastavnika stranih jezika i STEM područja.

Učitelji su uvijek bili pokretači promjena jer samo vi možete pomoći svakom malom djetetu, stisnutom u kutu učionice da procvjeta. Samo vi možete učiniti da se djevojčica koja ne govori osjeća posebnom i sanja o tome da može, kada odraste, postati što god želi. Samo vi, svojim životom i primjerom možete inspirirati učenike da razmisle i razumiju kolika je vrijednost znanja i obrazovanja.

Mi, kao odgovorna gradska uprava svjesni smo da zajedno moramo postaviti dugoročne ciljeve. Vi ste ti koji su posijali sjeme, a na nama je da vam pomognemo i osiguramo uvjete, pobrinemo se da ove male biljke izrastu u velike i snažne, čiji će plodovi pridonijeti napretku našega Grada i društva u cjelini.

Želimo vam puno uspjeha u daljnjem radu. Ostanite uspravni jer ste društvu potrebniji više nego ikada i ako se barem jedno dijete u razredu ugleda na vas, znajte da ste uspjeli.

Sretan vam Međunarodni dan učitelja!

 

dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina

 

 

Ilustracija/fotografija s učiteljima i ravnateljima 2021. godine