11. srpanj 2017. | Autor: [email protected]

Čestitka Ernestu Fišeru

Varaždinskom pjesniku Ernestu Fišer u utorak je u Gradskoj vijećnici čestitao gradonačelnik Ivan Čehok na dobivenoj prestižnoj nagradi Društva hrvatskih književnika "Tin Ujević".

Na ovoj nagradi koja je dobivena za zbirku pjesma "Preludij za anginu pectoris" uz gradonačelnika čestiali su mu Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika te Vladimir Huzjan, voditelj Tavoda za znanstveni rad HAZU-a u Varaždinu te uži krug prijatelja.

 

 

 

 

 

Poznati varaždinski književnik Ernest Fišer ovogodišnji je dobitnik prestižne književne nagrade "Tin Ujević", koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika.  Ovu vrijednu nagradu Fišeru je dodijelilo Prosudbeno povjerenstvo (u sastavu: mr. sc. Božidar Petrač, Davor Šalat i Drago Čondrić) za njegovu najnoviju knjigu pjesama "Preludij za anginu pectoris", kojoj je urednik prof. dr. sc. Joža Skok, a zajednički su je objavili Nakladnička kuća "Tonimir" iz Varaždinskih Toplica i Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu.

Kao i ranijih godina, Nagrada "Tin Ujević" uručena je laureatu u Ujevićevu rodnome mjestu Vrgorcu, na njegov rođendan, 5. srpnja, na završnoj večeri u sklopu tradicionalne cjelotjedne kulturne manifestacije "S Tinom u Vrgorcu". Dodjeljujući ovo značajno stručno priznanje Ernestu Fišeru, predsjednik Društva hrvatskih književnika mr. sc. Đuro Vidmarović je tom prigodom naglasio kako je knjiga "Preludij za anginu pectoris", prema ocjeni stručnog žirija, proglašena najboljom pjesničkom zbirkom između čak 69 zbirki objavljenih od svibnja 2016. do svibnja 2017. godine pristiglih na ovogodišnji natječaj DHK.

U iscrpnom obrazloženju Prosudbenog povjerenstva, koje je na svečanosti u Vrgorcu pročitao njegov član D. Čondrić, ističe se kako je ‒ i tematski i poetički ‒ "Fišerov protuudar prema stvarnosti, s krajnje konkretnim i eksplicitnim pjesničkim sredstvima, jedva dosad viđen u našoj poeziji. Nadasve suvremeno, njegova poezija zapravo provaljuje u život, govori o svim njegovim dimenzijama i svojom se preobrazbenom kreativnošću nadređuje sve jednoličnijoj građi zlom premreženog svijeta. U tome srazu visokog i niskog, Fišerova poetska rečenica kombinira komentatorski stil koji mjestimično koristi i diskurs blizak novinarstvu i publicistici, s mudroslovnim poantama i pažljivo korištenom poetskom figurativnošću".    

Na kraju svečanosti u Vrgorcu, Fišer je istaknuo da je svakom pjesniku iznimna čast osvojiti nagradu koja nosi ime Tina Ujevića, zacijelo najznačajnijeg hrvatskog pjesnika 20. stoljeća, ali i zadovoljstvo zato što to priznanje dolazi iz same struke, tj. od književne kritike. Potom je i pročitao nekoliko odabranih pjesama iz nagrađene zbirke "Preludij za anginu pectoris", uz odobravanje brojne okupljene publike.