22. rujan 2020. | Autor: ddretar

Čestitajući dan oslobođenja, gradonačelnik najavio postavljanje spomenika predsjedniku Tuđmanu

Čestitajući Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok je svom govoru pred braniteljima i drugim uzvanicima najavio u Varaždinu postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

To je bila jedna od najsjajnijih pobjeda. Razborito i hrabro, naši branitelji su shvatili na čelu sa stožerom i državnim vlastima pod vodstvom pokojnog predsjednika da treba sačuvati i obraniti grad te doći do oružja i opreme,  konačno do pobjede koja je značila prekretnicu u Domovinskom ratu – rekao je gradonačelnik Čehok i najavio skoro postavljanje skulpture, spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Varaždinu. Prijedlog gradonačelnika Čehoka naišao je na odobravanje prisutnih koji su te riječi popratili pljeskom. U izjavi za medije rekao je da Varaždin ima sreću  što mladi umjetnik Nikola Vudrag jedini zna kiparski izraditi pokojnog predsjednika, po čemu je poznat u cijeloj zemlji.  Prijedlog će biti predstavljan Gradskom vijeću i građanima, odabrat će se i najpogodnija lokacija, a u dogovoru sa strankama, ponajprije HDZ-om,  pronaći će se i sponzori koji će sufinancirati  izradu i postavljanje skulpture.

Dvadesetdeveta obljetnica oslobođenja Varaždina obilježena je svetom misom u katedrali te polaganjem vijenaca  kod križa uz crkvu svetog Nikole. Vijence su položila izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, grada i županije te predstavnici državnih vlasti, vojske i policije. Na značaj varaždinske pobjede u kojoj su zauzeti vojni objekti i zarobljene velike količine naoružanja u ime svih branitelja govorio je stožerni brigadir Vjeran Rožić, čestitke su uz prigodne govore uputili i gradonačelnik Ivan Čehok i župan Radimir čačić, a na veliki značaj varaždinske pobjede podsjetio je i državni tajnik ministarstva obrane, brigadni general Zdravko Jakop.