23. rujan 2016. | Autor: [email protected]

Čehokovi ugovori o balama ništetni – kao da nisu ni postojali

Dugoočekivana pravna pobjeda Grada Varaždina!

Grad Varaždin je u petak, 23. rujna 2016. godine zaprimio Presudu Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske kojom je potvrđen stav Grada, koji iznosi posljednjih četiri godine, da je Ugovor o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada radi sanacije lokacije Brezje sklopljen između Varkoma i T7 Vis-a iz 2008. godine, kao i svi dodaci tom Ugovoru, ništetan. Drugim riječima Visoki trgovački sud je potvrdio kako 2008. godine nisu bile ispunjene pretpostavke temeljem kojih bi se predmetni posao (zbrinjavanja baliranog komunalnog otpada uskladištenog na Brezju) mogao izravno povjeriti društvu u vlasništvu gosp. Patafte bez da je zato provedene zakonom propisani postupak.

Ovo je prva pravomoćno potvrđena presuda kojom se sankcioniraju postupanja nekadašnje gradske vlasti i potvrđuje kako su se poslovi u ovom slučaju zbrinjavanja komunalnog otpada dodjeljivali mimo zakonom propisanih procedura. S obzirom da se radi o pravomoćnoj odluci, GRAD Varaždina, Varkom i T&H Invest dužni su poštivati presudu te se više nitko ne može pozivati na Ugovor iz 2008. godine jer taj Ugovor ne postoji.

Presudom Visokog trgovačkog suda ujedno je potvrđena Presuda Trgovačkog suda u Varaždinu u dijelu u kojem se trgovačkom društvu T&H Invest d.o.o,. (ranije T/7 Vis d.o.o.) nalaže da Gradu Varaždinu isplati iznos od 8.299.675,92 kn zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom tekućom od 2009. godine pa sve do isplate.  Osim ovog iznosa koji je putem Varkoma d.d. svojedobno transferiran trgovačkom društvu u vlasništvu gosp. Patafte za zbrinjavanje otpada, a koji nikada nije obavio, T&H Invest d.o.o. i Varkom d.d. dužni su Gradu Varaždinu solidarno isplatiti parnični trošak u visini od 1.564.474,00 kn. Ne samo da je ova Presuda potvrda svega onoga što Grad sa svojim odgovornim osobama tvrdi u protekle četiri godine već će ista nužno imati implikacije i na druge pravne poslove koje je Grad na čelu s gosp. Čehokom sklopio s trgovačkim društvima u vlasništvu gosp. Patafte, a kao što je na primjer sporna zamjena zemljišta u Brezju sa zemljištem u Jalkovcu, nekoliko puta manje površine i znatno manje vrijednosti. Ista će vrlo vjerojatno imati utjecaja i na kazneni postupak koji se vodi protiv potpisnika spornog ugovora iz 2008. godine međutim o tom će dijelu odlučiti nadležne institucije.  

Gradonačelnik Goran Habuš je po primitku dokumenta komentirao:

Ovo je velika i značajna pravna pobjeda grada Varaždina koju smo dugo čekali. Sada smo dobili potvrdu da smo bili apsolutno u pravu kada smo odlučili stati na kraj dogovorima ispod stola i namještanju poslova bez natječaja. Puno smo vremena i energije uložili u to i istina je na kraju pobijedila. Bili smo uvjereni od početka i nismo smo se dali smesti kada su mnogi počeli sumnjati i ponovo vraćati stara rješenja. Ovime je učinjen veliki korak u zaštiti interesa građana. Sada imamo širom otvorena vrata jer ova presuda u nama s pravom budi veliki optimizam da ćemo se riješiti bala u Brezju na zakonit i najjeftiniji način kao što smo riješili i rješavamo sve druge probleme koje smo naslijedili od bivšeg gradonačelnika. To je pobjeda cijele gradske uprave, pročelnice Branke Matavulj, njenog pravnog tima i mene osobno.