02. veljača 2021. | Autor: Maja Hrešć

Čehok: "Uspjeli smo pokrenuti investicije u Varaždinu"

U Gradskoj vijećnici u utorak se održao 27. javni kolegij gradonačelnika na kojem je gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok uz svoje zamjenike Zlatana Avara i Sandru Malenicu te pročelnike upravnih odjela informirao javnost o aktualnostima u radu gradske uprave te investicijama i projektima koji se provode na području Grada.

Gradonačelnik je najavio kako će na idućoj sjednici Gradskog vijeća predložiti prihvaćanje odluke o osnivanju prava građenja kojom bi se zemljište iza bivšeg Centra Tomislav Špoljar u Graberju dalo na korištenje Kerekesh Teatru za potrebe izgradnje Kulturnog centra. Kazališna družina Kerekesh Teatar i partnerska firma Keraktiv d.o.o. plaćali bi godišnju naknadu Gradu Varaždinu za pravo građenja prema službenoj procjeni vrijednosti nekretnine.

„Ovo je sjajna investicija. Riječ je o izgradnji jednog polivalentnog, multifunkcionalnog kulturnog centra koji Varaždinu nedostaje. Danas svi, od kazališta,plesa, glazbeno-scenskih priredaba, folklora, svi koriste samo naše kazalište koje je postalo prezagušeno i preopterećeno. U ovom centru svi bi mogli naći svoje mjesto. Osobito mi je drago da je riječ o privatnoj kulturnoj inicijativi koja će biti povezana i s Gradom, tamo će gradske udruge pod određenim okolnostima, s obzirom na to da se Gradu plaća pravo građenja, imati mogućnost i vježbati i pripremati i izvoditi bilo predstave, bilo nastupe. To je sretan spoj privatne inicijative i grada kulture koji ulaže i u izvaninstitucijsku kulturu. Ovaj pravi kulturno poduzetnički projekt povezat će sve varaždinske kulturnjake i sretan sam zbog toga. Zahvaljujem Kerekešima na partnerstvu.“ – rekao je gradonačelnik.

Kulturni centar Kerekesh Teatar bit će novi kulturni dom za sve vrste izvedbenih umjetnosti, razne radionice i društvena događanja. Varaždinske kulturne udruge imat će mogućnost besplatno iznajmiti prostore. Na javnom kolegiju prisustvovao je i Jan Kerekeš iz Kerekesh teatra koji je predstavio medijima idejno rješenje centra.

Grad Varaždin raspisao je natječaj za prodaju zemljišta koje se nalazi iza upravne zgrade gradske tvrtke Parkovi te je interes iskazala tvrtka NTH koja već posluje u Varaždinu, ali i u još 12 drugih zemalja te u Varaždinu zapošljava 200 ljudi. Ukupna cijena zemljišta koju će platiti tvrtka NTH jest 3.397.410,00 kuna. Odluka o prodaju prezentirat će se gradskim vijećnicima na idućoj sjednici Gradskog vijeća. Gradonačelnik je istaknuo kako je ovo dokaz da i unatoč koronakrizi u Varaždinu investicije u informatičku industriju ne staju: „Tvrtka NTH želi kupiti od Grada Varaždina zemljište kako bi investirala u informatičku industriju. Ta tvrtka već dugo posluje u gradu Varaždinu, ali se misli širiti i zaposliti nove mlade inženjere i visokoobrazovani kadar. To je također sretan spoj investicijskih potreba i mogućnosti Grada Varaždina. Odgovorili smo na njihove ponude jer svako radno mjesto koje se danas otvori, osobito u informatičkoj industriji, više je nego dobrodošlo. Uz postojeće investicije koje imamo, već smo dva zemljišta u zoni Brezje prodali, a sad i ovo, imamo i dalje interes i za Brezje i za druge lokacije u Varaždinu. Taj investicijski zamah više se neće prekinuti.“

Gradonačelnik je također najavio kako će projekt rekonstrukcije VAME na Kapucinskom trgu krenuti još ove godine. Investitor tvrtka Marlex dobila je sve potrebne suglasnosti konzervatora, no potrebno je izmijeniti dio UPU-a i GUP-a te se tim treba složiti i Gradsko vijeće. „VAMA je u ovakvom obliku danas ruglo i drago mi je da se napokon s tim kreće. Moramo ići u izmjenu GUP-a i UPU-a s obzirom na to da su se konzervatori složili s investitorom i našli zajednički jezik. Grad će napraviti što je potrebno u vezi izmjena i nadam se da će se još ove godine krenuti s rekonstrukcijom te građevine.“ – rekao je gradonačelnik.

Objavljeni su rezultati javnog poziva za odabir servisera i prodavača subvencioniranih bicikala te će se s njima sklopiti ugovori kako bi građani mogli od 15. veljače do 15. travnja servisirati svoje bicikle uz subvenciju od 200 kuna, a od 14. travnja do 15. kolovoza kupovati bicikle uz subvenciju od 300 kuna. Programom su predviđena sredstva u proračunu za 500 servisa i 500 kupnji bicikla.

Od 1. veljače 2021. godine na web stranici Grada Varaždina moguća je prijava za dodatno sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća za sve one koji su završili projekt energetske obnove.