08. prosinac 2017. | Autor: [email protected]

Čehok pokreće Varaždin brojnim projektima

Na današnjem  javnom kolegiju gradonačelnika javnosti je predstavljen Prijedlog proračuna Grada Varaždina za 2018. godinu koji će iznositi oko 270 milijuna kuna jer  uključuje prihode  proračunskih korisnika. Bila je to prilika da se najave najvažniji projekti s kojima se kreće u 2018. godini.

Osim već najavljene svjetlovodne mreže za brzi Internet u svakom varaždinskom domaćinstvu gradonačelnik je najavio i konačno usklađivanje katastarskih i zemljišnih knjiga u digitalnom obliku što će u mnogome pomoći  gospodarstvu i razvoju tržišta nekretnina.

Od komunalnih projekta najvažnija je aglomeracija Varaždin za koju prvi radovi započinju već idućeg tjedna na Zbelavi, zatim rješenje problematike kućanske rampe,  kompletiranje biciklističke infrastrukture na području grada i agenda zeleni grad – mjerenje energetske učinkovitosti.

Od gospodarskih projekata nastavljaju se daljnja ulaganja u Tehnološki park, realizacija projekta Centra kreativne industrije te se najavljuju nove greenfield investicije i daljnja ulaganja u turizam.

Na području kulture u planu je izjednačiti  institucijske i izvaninstitucijske  kulturne  aktivnosti, osuvremeniti kulturnu ponudu Varaždina,  pojačati umjetnost na otvorenome i osigurati prostor za adekvatno izlaganje vrijednih umjetničkih zbirki Malogorski i Vugrinec. Najavljen je i najveći kulturni infrastrukturni projekt uređenje pozornice HNK Varaždin.

Od socijalnih projekata u planu je konačno rješavanje problematike zgrada koje sjoš koriste zajedničke kotlovnice,  projekt uvođenja liftova u višekatne zgrade po uzoru na projekte ostvarene u Poljskoj    te rješavanje vječitog problema parkiranja  oko prenapučenih zgrada.

U planu je i nastavak sustava POS stanogradnje u Ulici V. Novaka te osiguranje stanova za liječničke kadrove  i  znanstvenike s Fakulteta organizacije i informatike te Sveučilišta Sjever te raspisivanje međunarodnog natječaja za izgradnju naselja umirovljenika .

Govoreći o području razvoja obrazovanja najavio je prtojekt FOI 2 – informatičkog kampusa u skladu s proklamiranom vizijom Varaždin – grad studenata te otvaranje novih diplomskih smjerova na Sveučilištu Sjever.

O takvom Proračunu za 2018. godinu gradski će vijećnici raspravljati na idućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina.