16. travanj 2021. | Autor: Maja Hrešć

Čehok: „Naša najveća vrijednost je komunikacija s građanima. I u ovoj godini ostvarit ćemo sve što smo planirali.“

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok u petak je sa svojim zamjenicima Zlatanom Avarom i Sandrom Malenicom te pročelnicima upravnih odjela održao javni kolegij kako bi javnost upoznao s aktualnostima u radu gradske uprave.

Povodom posljednjeg službenog javnog kolegija u ovom mandatu, gradonačelnik se osvrnuo na brojne investicije i projekte koji su realizirani u protekle četiri godine.

„Mislim da je najvažnije što smo uspostavili način komunikacije s građanima, s udrugama građana, s mladima, umirovljenicima, poduzetnicima, obrtnicima. Dobro je što ovaj mandat završavamo sa 760 građana više u gradu Varaždinu i imamo pozitivne demografske trendove. Imamo pozitivne trendove i kada je riječ o upisu djece u 1. razred. Također, i po boomu u stanogradnji. Jučer su od 55 slobodnih stanova u novoj zgradi za njih 50 već potpisani ugovori, a zgrada se tek gradi. To nam samo govori o tome kolika je navala za stanovima u Varaždinu.“ – rekao je gradonačelnik.

Naveo je kako, osim što u gradu danas ima više građana, ima i 150 projekata više nego prije četiri godine i to glavnih, kapitalnih projekata u infrastrukturi, obrazovanju i gospodarstvu te još 90 novih socijalnih projekata koje je gradska vlast uspjela ostvariti. Ulaganja iz EU fondova u gradu Varaždinu premašuju 1,2 milijarde kuna: „Kad uzmete ukupan broj europskih novaca koji je pristigao u Varaždin po glavi stanovnika, mi smo broj jedan u Hrvatskoj.“ – naglasio je gradonačelnik, spomenuvši pritom da su važni i svi drugi ostvareni projekti koji nisu vezani uz EU fondove. „Mi danas imamo 40 posto veći proračun nego prije, 100 posto više radova nego prije, a sve smo to napravili s manje zaposlenika nego što smo imali 2017. godine. Često se političari hvale s masama iznosa, no mislim da je naša najveća vrijednost ta što smo komunicirali s građanima, što smo uspjeli u ovim pandemijskim vremenima potaknuti gospodarstvo, uz pet novih investicija koje već sad imamo u Brezju, samo ovaj tjedan dobili smo četiri nova zahtjeva za raspisivanje natječaja, odnosno četiri nova poduzetnika žele ulagati u Varaždin. To se nikad do sad nije dogodilo i to pokazuje ugled Varaždina u investicijskom svijetu. Uz činjenicu da postavljamo infrastrukturu, mislim da će to biti dovoljno zamaha i sljedećem Gradskom vijeću i sljedećoj gradskoj vlasti. Mi smo svoje ispunili i više nego što smo mislili. Uspjeli smo raščistiti i sve one sudske sporove kojih je bilo jako puno te se nadamo da će ova nagodba biti potpisana i da će ići novi natječaj za balirani otpad.“

Podsjetio je i na velika ulaganja u kulturu, obrazovanje i sport: „Samo u ovom trenutku rekonstruiramo sedam gradskih igrališta i borilišta. Završila je konačno i obnova igrališta „Srednjoškolac“ i ide se dalje u obnovu drugih sportskih igrališta. Što se tiče obrazovanja, sad će biti završena energetska obnova II. osnovne škole. Iz kulture, imat ćemo otvaranje nove Gradske knjižnice i novih skulptura.“ Grad Varaždin nastavlja i s projektom zelenog Varaždina, odnosno Belih kipi gdje će se realizirati najveća šetnica, sklonište i prihvatilište za životinje. „Djeca će, uz voćnjak koji smo već otvorili, moći i tamo učiti o prirodi, boraviti u prirodi, učiti o hortikulturi, šumarstvu, životinjama i brizi za životinje. To je projekt koji grad Varaždin svrstava uz bok europskih gradova, a vjerujem da ćemo biti i prvi hrvatski pet friendly grad.“ – najavio je varaždinski gradonačelnik. Kao najveću vrijednost ističe i titulu Varaždina kao Grad za mlade: „To nije samo titula, iza toga je puno rada, osobito rada mladih ljudi koji su sami napravili aplikaciju, a mi kao gradska vlast smo ih podržali i koordinirali.“

Grad Varaždin u prva tri mjeseca ove godine napravio je veći prihod u odnosu na prošlu godinu u iznosu od 20 milijuna kuna. „Vjerujem da naši građani i sami vide koliko je napravljeno, koliko europskih novaca je uloženo i koliko projekata smo uspjeli realizirati. U prva tri mjeseca ove godine imamo 20 milijuna kuna više u odnosu na proteklu godinu. Unatoč tome što su ti mjeseci isto obilježeni pandemijskom krizom, mi zapravo imamo rast proračuna, rast i fiskalnih i drugih prihoda. Stanje gradske blagajne je dobro i svi oni projekti koje smo za ovu godinu zamislili će se ostvariti.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica najavila je otvorenje nove Gradske knjižnice koje će se održati u ponedjeljak, 26. travnja 2021. godine. Također, najavila je postavljanje nove skulpture i novu zanimljivu izložbu. Kod Tehnološkog parka u srijedu, 21. travnja, bit će postavljena 12,5-metarska skulptura varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga, a dan kasnije, u četvrtak, na dvorištu palače Sermage, bit će izložena kornjača koju su izradili studenti Akademije likovnih umjetnosti od materijala iz Jadranskog mora kako bi se podigla svijest javnosti o problemu zagađivanja mora. Izložba kornjače je putujuća izložba, a Varaždin je prvi grad u Hrvatskoj u kojem će biti izložena. Za nekoliko dana u Parku mladih, odnosno Skate parku, osvanut će novi grafit koji će biti realiziran u sklopu dobivanja certifikata Grad za mlade.

Na javnom kolegiju bilo je riječi i o novi elektro romobilima tvrtke BOLT koji će biti postavljeni u Varaždinu, a od hrvatskih gradova trenutno su dostupni samo u Rijeci. Pročelnik Roberto Krajcer objasnio je kako je riječ je o 200-tinjak romobila od kojih će dnevno biti u uporabi njih 150. Upravljanje će biti preko mobilne aplikacije. Maksimalna brzina kretanja romobila bit će 20 km/h, a moći će se koristiti 3 sata u kontinuitetu. Romobilima će moći upravljati samo osobe starije od 18 godina.

Pročelnik Dražen Cesar najavio je kako će uskoro u Varaždinu, sukladno vremenskim prilikama, ponovno krenuti i projekt rekreacije „Zdravi pokret“, odnosno besplatno vježbanje, a 28. i 29. travnja bit ćemo domaćini utakmica muških rukometnih reprezentacija Hrvatske i Slovačke, EHF EURO CUP-a.

Izvijestio je i o sanacijama sportskih građevina u vlasništvu Grada Varaždina koje se trenutno izvode, a to su:

  • NOGOMETNO IGRALIŠTE U KUĆANU GORNJEM

Na nogometnom igralištu u Kućanu Gornjem kojim upravlja NK Udarnik postavlja se novi sustav grijanja i vodovoda /izmjena cijevi, slavina,tuševa/ u iznosu od  100.000,00 kn.

  • NOGOMETNO IGRALIŠTE U KUĆANU DONJEM

Na nogometnom igralištu u Kućanu Donjem kojim upravlja NK „Zelengaj“ postavit će se ograda uz novu montažnu tribinu i obnavljaju se svlačionice i prostorije kluba u iznosu 45.000,00 kn.

  • TENISKI TERENI „VARTEKS“

Na bivšem rukometnom igralištu Varteks u Zagrebačkoj ulici 91 kojim upravlja TK „VARTEKS“  započet će radovi na završnoj fazi izgradnje dva teniska terena u iznosu 120.000,00 k, a ukupna investicija je oko 200.000,00 kn.

 

U drugoj fazi izvodit će se radovi:

  • NOGOMETNO IGRALIŠTE U BIŠKUPCU

Na nogometnom igralištu u Biškupcu kojim upravlja NK Mladost započeti će radovi asfaltiranja rukometnog igrališta i zamjena dotrajalih rukometnih golova i koša u iznosu od 130.000,00 kn.

  • SPORTSKI CENTAR  „SLOBODA“

Na sportskom centru Sloboda proširit će se dvorana za borilačke sportove u iznosu od 120.000,00 kn.

  • NOGOMETNI STADION „VARTEKS“

Sufinanciranje pripremnih radova na glavnom nogometnom igralištu „VARTEKS“ u iznosu 1.000.000,00 kn u svrhu postavljanja nove travnate podloge koje financira HNS (vrijednost oko 8 milijuna kn).

  • NOGOMETNO IGRALIŠTE U HRAŠĆICI

Uređenje glavnog nogometnog igrališta u Hrašćici kojim upravlja NK Varteks u iznosu od 200.000,00 kn.

 

Pročelnica Mirna Kezele najavila je potpisivanje ugovora s udrugama i ostalim neprofitnim organizacija o financiranju projekata/programa u odgoju i obrazovanju, socijalnoj skrbi i zdravstvu i kulturi te za područje mladih od javne potrebe za Grad Varaždin u 2021. godini koje će se održati u ponedjeljak i utorak 19. i 20. travnja 2021. godine. Radi se o ukupno 98 udruga za koje je iz proračuna osigurano 1.600.000,00 kn. Iz područja kulture 40 udruga, područja socijalne skrbi i zdravstva 41 udruga, područja mladih 13 udruga te iz područja odgoja i obrazovanja 17 udruga.