23. studeni 2022. | Autor: Maja Hrešć

Bruno Ister o natječaju za pročistač

Direktor tvrtke Varkom Bruno Ister dao je intervju za Regionalni tjednik oko novog natječaja za pročistač.

Nakon afere „Pročistač“ te akcije Ureda europskoga javnog tužitelja i policije kad su uhićeni predsjednik uprave GK Grupe Robert Gotić, bivši direktor komunalne tvrtke Varkom Željko Bunić i bivši direktor Coninga Stjepan Ptiček, u pitanje je došao projekt Aglomeracije.

Neizvjesnost je trajala puna tri mjeseca, a Varkom je uspio vlastitim sredstvima financirati radove. Direktor Varkoma Bruno Ister priznaje da situacija nije jednostavna, ali ističe da projekt ide dalje. U međuvremenu je stigla i odluka Hrvatskih voda te su Varkomu vraćena uložena sredstva od 26 milijuna kuna.

„Ovih dana pojavili su se u medijima napisi u kojima pojedinci raznih političkih opcija, pa i sami građani izražavaju sumnju, te iznose strahove i prognoze, vezane na sudbinu našeg najvećeg projekta, izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda – Aglomeracije Varaždin. Osobito vlada zabrinutost za zadnju fazu koja se odnosi na rekonstrukciju i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda – UPOV-a. Iako sam osobno u više navrata istupio u medijima, vidim da postoji potreba za objašnjenjem, priznajem, ne baš jednostavnog stanja u kojem se zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca projekt nalazi.“ – rekao nam je uvodno Bruno Ister, direktor Varkoma.

Od samog početka krize bilo je jasno da je raskid kontaminiranog ugovora nužnost, no bilo je pitanje na koji način. Nakon niza razgovora i pravnih mišljenja, uprava Varkoma 17. listopada ove godine donosi odluku o raskidu ugovora, koju Nadzorni odbor jednoglasno potvrđuje.

„Rekonstrukcija i dogradnja apsolutni su prioritet, pa i imperativ, iz nekoliko razloga, koji su svi odreda od iznimnog značaja za funkcioniranje sustava odvodnje. Prvi je razlog dotrajalost i veliko ulaganje koje je nužno da bi uređaj uopće funkcionirao, nadalje dovršetkom mreže i priključenjem sve većeg broja korisnika uređaj postaje nedostatan, a o neugodnim mirisima koji se još povremeno pojavljuju i koji su glavna prepreka za ulaganje u Aquacity da i ne govorim.“ – objašnjava Ister.

Dodaje da je ipak najvažniji razlog činjenica da je Varkom Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava preuzeo obvezu izgradnje svih pet pravaca, dakle mrežu od A1 do A4 i naravno uređaja.

„Ukoliko se uređaj ili bilo koji dio aglomeracije ne izgradi, projektu u cjelini prijeti penalizacija, koja može biti i u 100% iznosu, a tu se radi o približno 700 milijuna kuna plus PDV.“ – kaže Ister.

„Kad smo već kod penalizacije koja nas sve najviše zanima, važno je napomenuti da su kontrolna i savjetodavna tijela koja su razmatrala naš slučaj i donosila odluku o nastavku plaćanja, očito razdvojila izgradnju mreže od kontaminiranog ugovora. Dakle za penalizaciju na mreži više ne postoji opasnost, a ugovor za uređaj je ionako raskinut na vrijeme, tako da do plaćanja izvođaču odnosno konzumacije ugovora nije došlo.“ – objašnjava Ister. Postoji, naime, mogućnost koja se također spominje u javnosti, a to je sudski epilog zbog jednostranog raskida.

„Da ona postoji to nije sporno, no u tom slučaju, ako do toga i dođe, postoji ravnoteža u potraživanjima između izvoditelja i Varkoma kao naručitelja. Izvoditelj je pretrpio određene štete vezano na pripremne radove, a Varkom je izgubio godinu dana izgradnje i financiranja, koje nakon zaključenja Kohezijskog fonda 2023. postaje neizvjesno. Također porast cijena na tržištu vodi nas u rizik povećanja troškova izgradnje, tako da su i postojeće i moguće štete Varkoma značajnije i veće.“ – kaže Ister. Čitavo vrijeme od istrage do raskida ugovora pripreman je novi natječaj, tako da je odmah po raskidu ugovora nova natječajna dokumentacija bila spremna i stavljena na javno savjetovanje, koje je završilo prošli tjedan. Uvaženi su dijelom utemeljeni prijedlozi i primjedbe te slijedi nastavak postupka već ovaj tjedan.

„Želim naglasiti da je natječajna dokumentacija ne samo za izgradnju, već i za izradu glavnog i izvedbenog projekta, te ishođenje građevinskih dozvola, dorađena i opremljena u skladu s žutim Fidicom, na način da se privuče što širi krug izvođača domaćih i stranih, koji imaju iskustva i sposobnosti da konačno odrade taj posao do kraja.“ – rekao je zaključno Ister.

Kako je GK Grupa dobila posao i zašto je Varkom samostalno financirao radove

Direktor Varkoma Bruno Ister detaljno nam je kronološki objasnio cijelu situaciju vezanu za pročistač:

– Na javnoj nabavi za rekonstrukciju i dogradnju UPOV-a, iz 2018. odabrana je njemačko austrijska zajednica ponuditelja i sklopljen ugovor na 162 milijuna kuna, koji je zbog dodatnih potraživanja izvoditelja i penalizacije Hrvatskih voda poništen 2021. godine. U studenom 2021. objavljena je nova javna nabava za izvođenje radova. Natječajnu dokumentaciju preuzima veći broj ponuditelja, no javlja se samo GK GRUPA d.o.o. iz Varaždina, s kojom je nakon odluke o odabiru koju donosi povjerenstvo 14. travnja ove godine potpisan sporazum (ugovor) o izvođenju na iznos 209 milijuna kuna.

– EX post kontrola od posredničkog tijela PT2, dakle Hrvatskih voda, dovršena u lipnju, utvrdila je da nema nepravilnosti i da je postupak nabave prihvatljiv. Započinju pripremni radovi, izrada izvedbene dokumentacije. Postupak ishođenja ukupno četiri građevinske dozvole koji je u tijeku od listopada 2021., nastoji se ubrzati, jer bez njih naravno nije moguće započeti s radovima, pa nema drugih aktivnosti na izgradnji.

– Dana 14. srpnja ove godine nakon predistražnih radnji PNUSKOK-a, slijedi uhićenje i Ured europskog javnog tužitelja – EPPO pokreće istragu protiv trojice osumnjičenih, među kojima je i bivši predsjednik uprave Varkoma. Već drugog dana, 15. srpnja, dolazi mail iz Hrvatskih voda da se plaćanje za mrežu na svim pravcima od A1 do A4, prema ZNS-u broj 41 „odgađa do sljedeće najave“. Započinje neizvjesnost za sudbinu čitavog projekta, koja traje više od tri mjeseca. Izvoditelji na sva četiri pravca izražavaju zabrinutost u vezi plaćanja, postoji velika opasnost da bi radovi mogli biti prekinuti pa Uprava predlaže Nadzornom odboru da donese 21. srpnja odluku o nastavku plaćanja iz vlastite likvidnosti. Dana 14. listopada iznenada je vraćeno plaćanje ZNS-ova za A1-A4 – plaćeno svih 26 milijuna kuna koje je Varkom uložio.

https://regionalni.com/ister-o-natjecaju-za-procistac-idemo-zavrsiti-posao-dokumentacija-je-pripremljena-tako-da-se-privuce-sto-siri-krug-izvodaca/