17. studeni 2023. | Autor: Maja Hrešć

Brojni građani na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Na Trgu kralja Tomislava u petak, večer uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, ispred Gradske vijećnice Grada Varaždina tradicionalno su se okupili mnogobrojni građani, članovi i pripadnici braniteljskih udruga te dužnosnici Grada Varaždina i Varaždinske županije kako bi paljenjem lampiona odali počast svim poginulim, preminulim te nestalim braniteljima kao i civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Lampione u obliku vukovarskog vodotornja su upalili gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, saborska Natalija Martinčević, predstavnici Policijske uprave Varaždinske, voditelj Operativno – komunikacijskog centra Policijske uprave Matko Murić i pomoćnik načelnika Postaje prometne policije Varaždin Vladimir Friščić, predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Ledenko, gradski i županijski vijećnici i pročelnici upravnih odjela.

Gradonačelnik Bosilj kazao je kako je žrtva vukovarskih heroja vječni podsjetnik na vrijednost slobode i neovisnosti. „Čuvamo sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje, na njihovu hrabrost i jedinstvo i to nam uvijek treba biti nadahnuće i podsjetnik. Na nama je odgovornost da gradimo bolje društvo, da sukobe rješavamo dijalogom i suradnjom, poštujemo različitosti. Hvala svim našim sugrađanima što su i ove godine paljenjem svijeća pokazali poštovanje prema onima koji su dali najviše za našu slobodu i hrabro stali u obranu svojih obitelji, svojeg grada i svoje domovine.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Zamjenica župana Silvija Zagorec je istaknula kako se već tradicionalno paljenjem lampiona odaje počast svim poginulim, preminulim te nestalim braniteljima koji su branili Vukovar te je naznačila kako se danas prisjećamo i nedužnih žrtava strašnog pokolja u Škabrnji. „Okupili smo se tradicionalno, kako bismo uoči 18. studenog, dana kada je slomljena herojska obrana Grada Vukovara, odali počast svim poginulim, preminulim, nestalim braniteljima, a ujedno se prisjećamo i policajaca iz Varaždinske županije koji su hrabro stali u obranu grada Vukovara. Iako su prošle 32 godine, dan uoči pada Vukovara, emocije nisu nimalo manje, ali vjerujemo da se takav zločin i takvo zlo nikada više neće dogoditi i ponoviti. Vukovar je simbol cijele Hrvatske, junaštva, hrabrosti i zajedništva koje je bilo potrebno za stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Žrtve koje su se dogodile, nikada ne smijemo zaboraviti jer one su utkane u same temelje Republike Hrvatske.“ – istaknula je zamjenica župana Zagorec.

Stihove pjesme „Stoji grad“ autora  Hrvoja Hegedušića pročitala je potpredsjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Varaždina Bela Sedlar, a molitvu za sve poginule, preminule te nestale branitelje i civilne žrtve predvodio je velečasni Stjepan Najman, župnik Župe Sv. Nikole u Varaždinu.