28. ožujak 2022. | Autor: ddretar

Briga o kvaliteti života starijih osoba u Varaždinu

O poboljšanju materijalnog i društvenog položaja umirovljenika i osoba starije životne dobi bilo je riječi na  trećoj  sjednici Povjerenstva za umirovljenike i osobe starije dobi na području Grada Varaždina koja je održana u ponedjeljak, 28. ožujka 2022. godine. Uz članove povjerenstva sjednici je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Najavljena je isplata Uskrsnica umirovljenicima, s mirovinskim primanjima do 2.500,00 kuna u iznosu od 200,00 kuna. Zaklada solidarnosti Grada Varaždina   kupit će 300 paketa u vrijednosti od 100 kuna po paketu povodom uskrsnih blagdana koje će distribuirati udruga umirovljenika Grada Varaždina.

Bilo je riječi o digitalnoj pismenosti umirovljenika.  Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin , Lana  Velimirović Vukalović  najavila je javni poziv za informatičku  edukaciju u trajanju od 48 sati  za  12  umirovljenike s područja grada Varaždina. Javni poziv za strane jezike  za umirovljenike  kreće  na jesen, dok postojeći tečajevi završe.

Bilo je i razmatrano mogućnost  sufinanciranja ili  financiranja  ljetovanja za umirovljenike  u rujnu, a sredstva su osigurana u prijedlogu Rebalansa Proračuna  Grada Varaždina. Dogovoreno je da se detaljnije o tome izvijesti kada se prikupe ponude i dogovori način, odnosno kriteriji  sufinanciranja ljetovanja za umirovljenike.

Planira se, između ostalog, veća dostupnost usluga  po mjesnim odborima , bolja povezanost ustanova, udruga s mjesnim odborima, organizacija rekreativnih aktivnosti za umirovljenike radi podizanja kvalitete slobodnog vremena i očuvanja zdravlja.