30. lipanj 2023. | Autor: ss

Bosilj: Siguran sam da će to biti najbolji Špancirfest do sada!

25. Špancirfest - veliki jubilej, još veća zabava i najmanje 500 razloga za dolazak

Još nas 48 dana dijeli do najiščekivanijeg događaja godine - jubilarnog, 25. Špancirfesta koji će biti održan od 18. do 27. kolovoza na najljepšoj pozornici na otvorenom, povijesnoj jezgri grada Varaždina.

 

Najbolji festival u Hrvatskoj najavili su gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, direktorica Turističke zajednice Jelena Toth te predstavnici sponzora i suorganizatora.

 

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je na konferenciji za medije izjavio: Iznimno mi je drago da će na ovu 25. Obljetnicu Špancirfest imati ovako bogat program. Sigurno će to biti najbolji Špancirfest do sada. Ova priča nije jeftina i košta preko 700 tisuća eura i zato sam zahvalan svim našim sponzorima. Oni ni ne bi bili sponzori da ne vjeruju u ovu priču i da ne vide da je ovo najjači hrvatski festival. Radili smo istraživanje na nivou cijele Hrvatske i ispalo je da je Špancirfest najveći brand ovog grada. Svi znaju za Špancirfest u Varaždinu! – rekao je gradonačelnik Bosilj te informirao da će Grad Varaždin iz proračuna izdvojiti 250 tisuća eura a ostalo će pokriti sponzori. Ljudi ne mogu vjerovati da imamo besplatni koncert Franza Ferdinanda, da svi koncerti na Starom gradu besplatni. Pozivam sve da dođu i uživaju na ovoj najljepšoj festivalskoj pozornici koja postoji u Europi! – rekao je gradonačelnik pozvavši na Špancirfest sve građane Varaždina, Hrvatske i susjednih zemalja. Grad Varaždin će s 50 posto troškova poticati domaće obrtnike i proizvođače da nastupe kao izlagači na Špancirfestu. Gradonačelnik je pozvao i sve ugostitelje i izlagače da ne pretjeraju sa dizanjem cijena.

 

Najpopularniji ulični festival u Hrvatskoj, koji je osvojio srca tisuće posjetitelja, u svom slavljeničkom izdanju donosi više od 500 programa, od koncerata, performansa, predstava, glazbenih, kulinarskih i dječjih radionica do malih, neočekivanih iznenađenja na gradskim ulicama.

 

Glazbeno putovanje kroz raznolike žanrove

 

Glazbeni program ovogodišnjeg Špancirfesta ponudit će putovanje kroz raznolike glazbene žanrove, od rocka, popa, indie rocka, hip-hopa do nu metala.

 

Glavna festivalska PAN pozornica na Starom gradu, poznata po nevjerojatnom spoju energije izvođača i strasti publike, ugostit će čak 12 koncerata u osam dana. Uz već ranije najavljene glavne zvijezde, Franza Ferdinanda iz Škotske i mladog, perspektivnog i sve popularnijeg slovenskog indie rock banda Joker Out, za dobru atmosferu pobrinut će se i TBF, Silente, Buč Kesidi, Neno Belan & Fiumens & Brass experience, Parni valjak feat. Igor Drvenkar, The Croatian Pink Floyd Show, BluVinil, Fran Vasilić te predstavnici varaždinskih snaga, Cold Snap i Crna kronika. Ulaz na sve koncerte na PAN pozornici bit će besplatan.

 

Glazbeni program na pozornici kod Vile Bedeković otvorit će svjetska glazbena atrakcija, vokalna skupina Perpetuum Jazzile, mediteranski pop zvuk donijet će grupa Cambi, a za vrhunski glazbeni doživljaj pobrinut će se učenici Glazbene škole u Varaždinu uz potporu nastavnika te udruge nuSynergetic, koncertom Nothing Else Matters. Kako hitovi Metallice, Red Hot Chilli Peppersa, Pearl Jama, Soundgardena, Guns 'n' Rosesa i Nirvane zvuče u izvedbi učenika Glazbene škole, imat ćete prilike čuti posljednje festivalske večeri, a svojim će talentom zasigurno osvojiti vaša srca. Vila Bedeković ujedno je i jedina pozornica za koju će se naplaćivati ulaznice.

 

Kazališne komedije za večeri ispunjene smijehom

 

Osim glazbenih programa, pozornica kod Vile Bedeković već tradicionalno će ugostiti i kazališne komedije u organizaciji Kerekesh teatra. 

 

Ovogodišnji kazališni program donosi predstave:  Udavače (Hit Teatar), Ništa bez reklame (Luda kuća), Dimnjačar i U zdrav mozak (Kerekesh teatar), Casabianca (Mario Lipovšek Battifiaca i Irena Grdinić) te stand up komediju Best of Goran Vinčić (Vinča).

 

Iznenađenja na svakom koraku

 

Ulični program Špancirfesta duša je festivala, a varaždinske ulice i trgove razigrat će šarenilo kostima, glazba s neobičnih i jedinstvenih instrumenata, bubnjari, štulaši i brojni drugi kreativci i umjetnici. Očekuju vas nastupi 15 umjetnika iz desetak zemalja svijeta - od Hrvatske do Brazila, a iz bogatog programa izdvajamo inovativni glazbeni spektakl, koji će prvi put biti izveden u Hrvatskoj, Orkestar sirena, francuske kompanije Mécanique Vivante.

 

Spektakl se očekuje i na Kapucinskom trgu gdje će 32-oje plesača iz Hrvatske, Velike Britanije, Portugala, Latvije i Njemačke izvesti multimedijalni glazbeno scenski show, u sklopu europskog projekta People Power Partnership.  Špancirfest        je jedan od 14 partnera iz 11 europskih zemalja uključenih u projekt.

 

Ulice grada ponovno će oplemeniti nezaobilazni Heroji ulica. Špancirfest s posebnom pažnjom povezuje kulturu i kreativu u Kreativnici, gdje će se predstaviti dizajneri i renomirani hrvatski brendovi sa svojim unikatnim proizvodima te Umjetničkoj ulici, gdje će se okupiti umjetnici iz Varaždina i regije.

 

Tu je i LOOP Glazbena Klinika u sklopu koje će biti održane besplatne glazbene radionice za djecu i početnike, a vikendima glazbeni program.

 

Gastro zone za ljubitelje dobrih okusa i mirisa

 

Prošlogodišnji novitet, Špancir Burger festival, i ove će godine Kapucinski trg pretvoriti u pravu oazu hedonizma, a svoje će majstorije, između ostalih, predstaviti poznata gastro imena - Mate Janković, Ivan Pažanin, Melkior Bašić te Marko Palfi.

 

Nezaobilazni dio Špancirfesta, kada je hedonizam u pitanju je Vinski grad, koji će ponovno biti smješten na zelenoj oazi ispod zidina Starog grada, a samo nekoliko koraka dalje vlastiti glazbeni i gastro program sprema Carlsberg Food & Retro Party zona.

 

 

Špancirfest za najmlađe - svijet mašte, smijeha, zabave ali i edukacije

 

Špancirfest posebno brine za zabavu najmlađih šetača. Zabavni, edukativni i kreativni sadržaji u Parku kreative, ove godine u novom ruhu, pobudit će znatiželju kod malih istraživača, na već dobro poznatoj lokaciji Vindilanda kod Starog grada očekuje ih nepresušan izvor zabave, igre i sportskih aktivnosti, dok ih u lunaparku očekuju adrenalinska uzbuđenja.

 

Izlagači – od tradicionalnog do modernog

 

Gotovo cijela povijesna jezgra Varaždina postat će mjesto gdje će se ujediniti umjetnost, zanati i kreativnost, zahvaljujući izlagačima iz cijele Hrvatske koji će ponuditi brojne proizvode, od tradicionalnih do modernih. Uz raznolikost materijala i tehnika, naši izlagači će vas osvojiti svojom strašću, talentom i ljubavlju koju ulažu u svoje stvaralaštvo.

 

Ukratko, pripremite se za deset dana doživljaja, zabave i iskonske radosti, na jubilarnom 25. Špancirfestu.