19. rujan 2013.

Bogat program proslave 140 godina varaždinskog kazališta

140 godina kazališta presica

19.09.2013.-Konferencijom za novinare najavljen je bogat program proslave 140 godina izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Uz Jasnu Jakovljević, ravnateljicu kazališta govorila je Natalija Martinčević, zastupnica u Hrvatskom saboru. Naglasila je značaj kazališta kao istinskog hrama kulture za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku u kontekstu novog zakonskog prijedloga kojim bi varaždinsko kazalište uskoro dobilo status nacionalnog kazališta. Na konferenciji je predstavljen i novi logo HNK Varaždin pod kojim će se odvijati program 140 godišnjice.
Programi vezani uz 140. obljetnicu otvorenja kazališne zgrade u Varaždinu:


-utorak, 24. 09. 2013. – predvorje Velike koncertne dvorane
1873. „San o kazalištu“, program u izvedbi ansambla HNK u Varaždinu i članova Kazališnog studija mladih i gostiju; redateljica Ksenija Krčar


-premijere do kraja 2013. godine:
Eduardo De Filippo, „Filumena Marturano“; redatelj Samo M. Strelec; premijera: 20. listopada 2013. (Velika scena)
Vittorio Franceschi, „Šah brat“; redatelj Jernej Kobal; premijera: 25. listopada 2013. (Scena Z. Rogoz)
Vesna Parun,“ Ponoćna ogrlica“ (Dječja i lutkarska scena HNK u Varaždinu); redatelj Ladislav Vindakijević; premijera: 17. studenog 2013. (Velika scena)
Nepoznati autor, „Bogi Ivač – znova“; redatelj Ljubomir Kerekeš; premijera: 20. prosinca 2013. (Scena Z. Rogoz)


-Izložba „ III. bijenale kazališnog plakata“- Varaždin 10. studeni 2013. u 18,00 sati (Velika koncertna dvorana),  Zagreb, 16. studeni 2013. u sklopu Dana otvorenih vrata HAZU


-Izlaganje o zgradi HNK u Varaždinu dr.sc. Marine Bagarić, MUO Zagreb na Interdisciplinarnim danima Winer Konzerthaus 1913/2013 u Beču (23. – 25. listopada 2013.)


-HRVATSKA POŠTA d.d. izdala je prigodnu poštansku dopisnicu 140. obljetnice HNK u Varaždinu  i prigodni poštanski žig koji ima nepokretni datum 24.9.2013., a upotrebljavat će se na pošti 42000 Varaždin


-Veleučilište u Varaždinu u suradnji s HNK raspisalo je studentski Natječaj za oblikovanje vizualnog identiteta HNK u Varaždinu povodom 140. obljetnice. Temeljem raspisanog natječaja žiri HNK Varaždin i žiri VELV-a donijeli su konačne ocjene za pristiglih pet najboljih radova.
Od pet radova posebno su se istakla tri rada koji su zauzeli sljedeća mjesta:
1. mjesto: Maja Denac
2. mjesto: grupa autora Črnila-Jovanović-Štumerger
3. mjesto: Vinko Horvat


- Gradski muzej Varaždin će u suradnji s Državnim arhivom u Varaždinu u drugoj polovici godine pripremiti izložbu posvećenu gradnji same zgrade. Osim nacrta i dokumentacije izložba će obuhvatiti i zanimljivije plakate i događanja vezana uz najraniju povijest varaždinskog HNK. Izložba će biti postavljena u Klubu Europa media 24. 09. 2013.
Osim izložbe, Restauratorsko – konzervatorske radionice Gradskog muzeja Varaždin, preuzet će u listopadu jedno ogledalo te ga u cijelosti obnoviti. Kako je ogledalo velikih dimenzija, zbog zahtjevnih i dugotrajnih radova (pozlata, stolarski poslovi) završetak radova planiran početkom 2014. godine.

- Koncertni ured Varaždin će u studenom 2013. u prostorima HNK u Varaždinu organizirati  skup o Ivanu Nepomuku Cöcku, autoru prve hrvatske operete „Šerežan“ koja je izvođena u Bratislavi i Beču, no ne i Varaždinu. Koncertni ured posjeduje note i prava za tu operetu. Uz ostala glazbena djela, pisao je oratorije i skladbe za cara i obitelj Habsburg. Imao je, prije sadašnje zgrade HNK, privatno kazalište u Kranjčevićevoj ulici.

- Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović"  izdaje monografiju starih razglednica Varaždina.


- HAZU, Zavod za znanstveni rad u Varaždinu 20. studenog u Palači Herzer  organizira set predavanja:
1. Đurđica Cesar: "Društveno - političke prilike u Varaždinu 60-ih i 70-ih godina XIX. stoljeća" Vrijeme izgradnje nove kazališne zgrade.
2. Miroslav Klemm: Izgradnja i karakteristike nove kazališne zgrade 1873.
3. Nenad Fabijanić: HNK Varaždin – Zagreb paralele i teme pro futuro
4. Vesna Kosec-Torjanac: Kajkavski repertoar HNK u Varaždinu

- Filmsko-kreativni studio VANIMA Varaždin 27. listopada u 18.30 u kinu Galerija  organizira projekciju filma „Ekstaza“ u kojem glumi Zvonimir Rogoz s Hedy Lamarr.


- Galerijski centar Varaždin za studeni 2013. Priprema izložbu fotografija studenata multimedije inspiriranu zgradom varaždinskog HNK-a.