23. travanj 2024. | Autor: Maja Hrešć

Bogat program Festivala znanosti na Sveučilištu Sjever

Na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin u utorak je otvoren Festival znanosti. U ime gradonačelnika dr. sc. Nevena Bosilja, prisutne je na otvorenju festivala pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki.

Ove godine, kroz stotinjak radionica i predavanja, festival obrađuje temu “inteligencija”, a u sklopu prvog dana održan je i Dan otvorenih vrata Sveučilišnog centra Varaždin gdje su učenici i svi posjetitelji imali priliku saznati sve o studijskim programima koji se provode na Sveučilištu Sjeveru.

Dobrodošlicu svima poželjela je prorektorica za znanstveno umjetnički rad i međunarodnu suradnju Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Anica Hunjet: „U sklopu Festivala znanosti, koji se održava od 23. do 26. travnja u oba sveučilišna centra, Varaždinu i Koprivnici, održat će se i Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg će se predstaviti studijski programi koji se provode na Sveučilištu Sjever. Prvenstveno je namijenjen učenicima srednjih škola, koji će imati priliku i sudjelovati u radionicama. Organizacijom Dana otvorenih vrata cilj nam je predstaviti sve studijske programe koji se izvode na Sveučilištu Sjever te da svaki odjel pokaže širinu i zanimljivom prezentacijom pobudi zanimanje svih koji će ga posjetiti, a kojem je središnja tema Inteligencija.“ – istaknula je.

Kako bi popularizacija znanosti na ovaj način bila moguća, podršku u organizaciji Sveučilištu Sjever daje Grad Varaždin. Predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki je istaknuo kako mu je drago što Sveučilište Sjever kontinuirano kroz ovakva događanja promiče znanost na sjeveru Hrvatske, ali i Varaždinu i Varaždinskoj županiji. “U tome će imati podršku Grada Varaždina i dalje. Posebno mi je drago što je ovaj događaj otvoren za sve dobne skupine, od onih najmlađih koji se grade, koji imaju interes za novim spoznajama, znanjima i interes za znanošću ili one koji se još traže. Upravo ovakvi događaji kroz besplatne radionice i predavanja omogućuju da znanost bude dostupna svima i mislim da je to standard koji trebamo čuvati i držati, ali i širiti.” – dodao je Lukavečki.

Veliku potporu Festivalu znanosti daje i Varaždinska županija, a njen predstavnik, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek ustvrdio je kako je za Varaždinsku županiju Sveučilište Sjever izuzetno važno jer većina maturanata s područja županije nastavlja svoje školovanje upravo na Sveučilištu Sjever. “Kada gledamo sveukupnu situaciju u obrazovanju, možemo reći da Sjever pobjeđuje u Hrvatskoj. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, upravo je Sveučilište Sjever treće sveučilište po broju upisanih studenata, a naši maturanti su po postotku treći koji nastavljaju daljnje školovanje. Ispred nas je samo Zagreb i Zagrebačka županija. Teško da ćemo mi preskočiti Zagreb, ali svi ostali nam gledaju u leđa i zato vam želim u ime Varaždinske županije da se i dalje tako razvijate.” – zaključio je dr. sc. Huđek, koji je i službeno proglasio otvorenim Festival znanosti i Dane otvorenih vrata.

U danima koji slijede Sveučilište Sjever će posjetiti više od 1000 djece i mladih koji će kroz razne programe u sklopu festivala istražiti tajnoviti svijet inteligencije i zaroniti malo detaljnije u čari znanosti.

Festival svoj program u srijedu, 24. travnja nastavlja u Sveučilišnom centru Varaždin, kada će se održati programi prvenstveno za mlađu populaciju, vrtiće i osnovne škole, dok će vrtićarci i osnovnoškolci iz Koprivnice moći u četvrtak, 25. travnja krenuti u svoja znanstvena istraživanja. Cijeli program završava u petak, 26. travnja u Sveučilišnom centru Koprivnica.