29. ožujak 2024. | Autor: Varazdinska biskupija

Blagdanska podjela obroka u varaždinskom Caritasu

Varaždinski biskup Bože Radoš tradicionalno je na Veliki petak, 29. ožujka, u društvu ravnatelja Biskupijskog Caritasa Ante Šole te gradonačelnika Nevena Bosilja i predsjednika Gradskog vijeća Lovre Lukavečkog posjetio Pučku kuhinju Caritasa Varaždinske biskupije na Banfici. Biskupu su se pridružile i predsjednica Županijskog Savjeta za zdravlje doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubica Božić.

Prije podjele toplih obroka i prigodnih uskršnjih paketa biskup Radoš je predvodio molitvu i blagoslovio jelo. Podsjetio je biskup kako je Veliki Petak, dan Isusovog križnoga puta, dan Njegove muke i smrti. „Na Križnom putu svatko zauzima svoje mjesto. Možemo zauzeti mjesto nezainteresiranih promatrača, položaj onih koji sude - kao Pilat, ulogu onih koji optužuju - kao svjetina i vođe židovskog naroda. Možemo zaplakati - kao jeruzalemske žene ili pobjeći - kao Isusovi učenici. Posebno je privlačna uloga Šimuna Cirenca, čovjeka koji pomaže nositi Isusu križ. Pomažući nositi križ Isusovoj braći i sestrama uzimamo ulogu ovog dragoga čovjeka - Šimuna Cirenca. To posebno činimo kada na 'križnom putu' idemo jednu dionicu puta s najslabijima među nama, pomažući im nositi križ siromaštva, ostavljenosti. Danas smo ovdje da im pomognemo nositi 'križ života', vjerujući da nosimo križ njihovog i našega najvećega prijatelja Isusa iz Nazareta. Bila bi farsa da nosimo križ samo na Veliki Petak, jer njihov je križni put svakodnevni. Stil je kršćanskoga života, da svaki dan prođemo s njima  malu 'Šimunovu dionicu'. Kao Crkva to činimo kroz djelovanje našega Caritasa, po vrijednim rukama naših volontera, vodstva Caritasa i u suradnji s Varaždinskom županijom i Gradom Varaždinom. Ne samo da njima činimo dobro, nego s njima idemo prema najvećoj radost koju čovjek može doživjeti, osjetiti - a onda i posvjedočiti: 'Sretni smo jer je Isus uskrsnuo' a i drugima čestitati, poželjeti: I vama želimo da budete sretni jer je Isus živ, uskrsnuo je!“, kazao je biskup Bože Radoš.

U preduskrsno vrijeme tradicionalno se ovom simboličnom gestom pridružujemo našem Biskupu i njegovim suradnicima u podjeli blagdanskih obroka. Grad Varaždin podupire rad Caritasa Varaždinske biskupije s preko 60 tisuća eura godišnje. Zahvalni smo Caritasu na svemu što radi i što omogućuje našim sugrađanima slabijeg imovinskog stanja da ipak dostojno žive“, rekao je gradonačelnik Bosilj nakon podjele toplih obroka i uskršnjih paketa.

„U ovim blagdanskim danima već tradicionalno s varaždinskim biskupom mons. Božom Radošem te predstavnicima Grada Varaždina, sudjelujemo u podjeli blagdanskog objeda. Naravno uz nas su tu i volonteri bez čijeg angažmana ne bi bilo ovog zajedništva, empatije i solidarnosti. Varaždinska županija kontinuirano sufinancira Caritasovu pučku kuhinju u Varaždinu, a ove godine smo za njen rad izdvojili više od 13 tisuća eura. I kroz samu godinu pomažemo još na nekoliko načina jer je važno pomagati, pokazati  dobru volju i humanost. Svim potrebitima, ali i svim ljudima dobre volje želim mirne i radošću ispunjene Uskrsne blagdane“, poručila je predsjednica Županijskog Savjeta za zdravlje Kiđemet-Piskač.

Spomenimo kako Caritasova pučka kuhinja svakodnevno priprema oko 300 obroka koje dio korisnika blaguje u za to opremljenoj blagovaoni, dok dio korisnika obroke nosi kućama. U Pučkoj kuhinji pripremaju se obroci koje pojedinim korisnicima dostavlja Crveni križ, te obroci za Sigurnu kuću.