17. studeni 2018. | Autor: ddretar

Bez zelja nema veselja - gradonačelnik dijelio sarme

'Bez zelja nema veselja', naziv je tradicionalne humanitarne manifestacije koja je danas, po osmi put održana na varaždinskome placu.

Cilj manifestacije je promocija varaždinskog zelja, a posebice najpoznatijeg specijaliteta od zelja – sarme. Zato su ovim povodom PPP Cafuk i Udruga kuhara Varaždinske županije za posjetitelje placa pripremili čak 400 porcija ovog ukusnog jela koje se nudilo posjetiteljima po simboličnoj cijeni  od 10 kuna u humanitarne svrhe.

 

Podjeli sarme pridružio se i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok koji je ovime podržao promociju varaždinskog zelja kao autohtone, nutritivno vrijedne i zdrave namirnice, te istaknuo: 'Danas je riječ je o povezivanju jedne humanitarne priredbe i promociji  tradicionalne namirnice iz okolice Varaždina koja se zapravo i najviše plasira preko našega placa. Treba osvijestiti  u ovo kasno jesensko doba, da je zelje, pogotovo kiselo,  puno C vitamina, minerala i svega što čovjeku treba da se obrani od viroza, prehlada i gripe. Ovo je jedna sretna prigoda - danas je najviše ljudi na placu i to je odlično da se uz humanitarni karakter poveže ovo naše tradicionalno jelo i druženje.'

 

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar istaknuo je kako se 'Bez zelja nema veselja' održava već osmi puta, uvijek s namjerom promocije varaždinskog zelja ali i stvaranja dodatnog zabavnog sadržaja za posjetitelje, uz humanitaran ton: 'Cilj je potaknuti ljude da im se što češće na stolovima nađe varaždinsko zelje, nutritivno vrijedna i zdrava namirnica idealna za konzumaciju u ovo doba godine, posebno u formi ukusne sarme. Uz to, ovo je povod druženju i dobroj zabavi na tržnici, a sve u humanitarnom tonu za pomoć najpotrebitijima.'

 

Marija Cafuk iz PPP Cafuk zahvalila je Udruzi kuhara Varaždinske županije i Gradskoj tržnici s kojima organizira ovu tradicionalnu manifestaciju te naglasila kako je zadovoljna promocijom varaždinskog zelja te kako je ono vrlo traženo pa bi iduće godine trebalo povećati usjeve:'Prošle godine varaždinsko zelje obilježeno je markicom Europske unije što za kupca znači jamstvo da kupuje izvorni autohtoni proizvod, pravo varaždinsko zelje , a ne neki hibrid. Varaždinsko zelje ima tanak list, izrazito žutu boju i bogat hrenasti okus. Domaćice ga više vole jer je savitljivo i najukusnije'. 

 

Tako je u znaku zelja, uz velik interes i dobru atmosferu proteklo još jedno subotnje prijepodne na varaždinskome placu.  Iako dolaze hladniji dani, ovime neće stati događanja na tržnici, jer za 8. prosinca najavljeno je proglašenje Najkumice 2018., pa se pozivaju svi koji to žele da iskoriste prigodu i glasuju za svoju omiljenu prodavačicu s placa.