22. siječanj 2019.

Bespovratnih 10 miljuna kuna za prometnicu u Gospodarskoj zoni Brezje

Gospodarska zona Brezje kroz dvije godine trebala bi biti potpuno prometno, komunikacijski i komunalno spremna za sve nove investitore.

              

Najavio je to na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Ivan Čehok. Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije izvijestila je proteklog tjedna kako je Grad Varaždin uspješno prošao 2. fazu postupka dodjele te je odobreno 9.966.443,33 kuna bespovratnih sredstava za izgradnju servisne ceste u Gospodarskoj zoni Brezje. Ukupni iznos prihvatljivih troškova iznosi 19.021.281,02 KN, a Grad će sufinancirati projekt s 9.054.837,69 kn.

"Ovaj, vrlo ozbiljan i tehnološki i organizacijski složen projekt, uspjeli smo 2017. godine pripremiti u roku od 20 radnih dana koliko smo imali do roka prijave, a to je ravno malom čudu. Projekt je sada odobren i dobili smo sredstva. To pokazuje našu razinu spremnosti i odgovornosti u vođenju Grada. Važna je činjenica da je ovdje riječ o gospodarskom projektu, jer bez projekata koji će biti usmjereni stvaranju komunalne i gospodarske infrastrukture, Hrvatska neće ići naprijed“ istaknuo je gradonačelnik.

Uz 17 milijuna kuna koje idu za Tehnološki park i uz najavu države da će Gradu prepustiti zgradu bivšeg Varteksovog restorana da se proširi Tehnološki park, ovo je druga velika gospodarska investicija koja će se financirati iz EU fondova. Ovom investicijom bitno će se podići razina komunalne opremljenosti u stvaranju gospodarske infrastrukture u razvojnom smislu za grad Varaždin.

„Investicije u toj zoni su već počele, gradi se Farmal, a ovime stvaramo mogućnosti da zaista jednog dana ovdje može doći i Hyundai. Projekt je od velikog razvojnog interesa za gospodarstvo i grad Varaždin, a za njega smo dobili preko 50 % sredstava. Dio sredstava dati će Varkom koji će izvoditi infrastrukturu. Dugoročno ćemo stvoriti uvjete da oko 800 000 m2 u toj zoni bude spremno za investitore u bilo kojem trenutku. S obje strane ove prometnice će u kratkom vremenu sva zemljišta "planuti" jer je Varaždin jako privlačan za investitore. Pohvaljujem pročelnike i cijelu Gradsku upravu jer je od 20.12.2019. godine do danas, u mjesec dana, Grad Varaždin povukao 55 milijuna kuna iz EU fondova. To nije ostvario ni jedan grad u Hrvatskoj“ naglasio je gradonačelnik Čehok.

Direktor Varkoma Željko Bunić istaknuo je kako će projekt ići kroz javnu nabavu, a Varkom će pružiti svu tehničku potporu u realizaciji te će se koristiti financijska sredstva Varkoma koja su neophodna da bi se projekt proveo, uz direktna sredstva iz proračuna Grada.

Miljenko Ernoić, ravnatelj Agencije Sjever DAN, istaknuo je kako će se izgradnja prometnice s biciklističkom stazom i odvodnja sufinancirati, sukladno indeksu razvijenosti jedinice područne (regionalne) samouprave, s 52 % sredstava iz Europskog fonda za konkurentnost i koheziju 2014. – 2020. godine., a projektni prijedlog Grada Varaždina je prilikom ocjenjivanja kvalitete ostvario ukupno 44 boda od maksimalnih 60 bodova. Istaknuo je i da je Zona je trenutno 11 % popunjena, a uz ovakvu servisnu cestu privlačit će nove investitore i može vrlo brzo rasti.

Tehničke podatke predstavili su javnosti pročelnici Roberto Krajcer i Tomislav Bogović koji je najavio kako će se sam postupak provest u dvije faze, a projekt će se provoditi kroz dvije godine. Iznio je i podatak kako je Grad Varaždin u proteklih godinu dana prijavio i ostvario projekte u ukupnoj vrijednosti od 98 milijuna kuna od čega subvencije iznose 36 milijuna kuna. To su projekti koji se odnose na obnovu dječjih vrtića, škola i gospodarski projekti opremanja Zone Brezje.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Grada Varaždina.

Za više informacija o EU fondovima posjetite internetsku stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.razvoj.gov.hr i stranicu Europskih strukturnih i investicijskih fondova www.strukturnifondovi.hr