23. lipanj 2014.

Besplatni udžbenici dočekat će male Varaždince na klupama prvoga dana škole

press

23.06.2014.- „Roditelji, možete mirno provesti ljeto, vašu će djecu prvog dana nove školske godine u rujnu na klupama dočekati knjige“ – poručio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš  roditeljima 3 tisuće varaždinskih osnovnoškolaca za koje je Grad Varaždin osigurao komplete osnovnih udžbenika. Odnosi se to na djecu s prebivalištem u Varaždinu, a koja polaze neku od 7 varaždinskih osnovnih škola, te škole u Vidovcu i Sračincu (za djecu iz Gojanca i Hrašćice).  Grad Varaždin u proračunu je osigurao 2,8 mil. kn, a oko 50 tisuća udžbenika naručeno je u dogovoru sa školama.  U obzir su uzeti samo odabrani obavezni udžbenici i radne bilježnice, dok će za izborne predmete roditelji morati sami kupiti knjige, baš i pomagala poput atlasa i mapa.
Zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić naglasio je kako je Grad Varaždin po prvi put u povijesti svojim osnovnoškolcima osigurao besplatne udžbenike, što će, vjeruje, znatno popraviti stanje obiteljskih proračuna, budući da se cijene kompleta kreću od 600 do 1600 kn.
Iako Grad s projektom besplatnih udžbenika nastavlja i iduće godine, važno je istaknuti kako će, nakon završetka školske godine, učenici biti obavezni vratiti neoštećene udžbenike u školu kako bi ih mogle koristiti generacije iza njih.

Projekt provodi Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina čija je pročelnica Danijela Vusić također nazočila današnjoj konferenciji za novinare.