13. rujan 2022. | Autor: dd mh

Besplatni topli obroci za sve učenike varaždinskih osnovnih škola

Od listopada ove godine, svi učenici varaždinskih osnovnih škola imat će osiguran besplatan topli obrok u školama! -  poruka je to gradonačelnika Grada Varaždina Nevena Bosilja koji je danas, u ponedjeljak 13. rujna 2022. godine održao konferenciju za novinare zajedno sa zamjenikom Miroslavom Markovićem i pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijelom Vusić.

Gradonačelnik Neven Bosilj najavio je kako je za kraj rujna planirana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će biti rebalans proračuna, a na kojem se radi već gotovo mjesec dana. „Zajedno s Nezavisnom listom Dubravke Novak, koji su dali ideju da se omogući besplatni topli obrok za sve naše osnovnoškolce, napravili smo rebalans proračuna. U rebalansu smo za inicijativu koju je dala Nezavisna lista Dubravke Novak, da se milijun kuna za dječje vaučere prebaci za besplatan topli obrok, dodali još 400 tisuća kuna zato jer nam je potrebno 1 milijun i 398 tisuća kuna kako bi sva djeca u varaždinskim osnovnim školama imala besplatne tople obroke. To smo dakle sve već pripremili i materijali će za nadolazeću sjednicu vrlo brzo biti objavljeni. Potpuno mi je nevjerojatno da si netko, tko po pitanju besplatne prehrane osnovnoškolaca nije u zadnje četiri godine mandata napravio ništa, uzima za pravo predlagati takvu ideju. Ta vrsta opetovanog ponašanja i krađa tuđih ideja koje onda predstavlja kao svoje je vrsta političke kleptomanije.“ – kazao je gradonačelnik.

Kako je gradonačelnik objasnio, Grad Varaždin je povećao ekonomsku cijenu, jer do sada su roditelji plaćali 5 kuna, a nova ekonomska cijena koju će sada Grad u potpunosti pokrivati bit će 6,8 kuna, što znači da će škole dobiti 36 posto više sredstava da mogu pripremiti adekvatne obroke djeci.

„Cijela ova priča već je napravljena, pripremljena i završena, a netko sada za to pokušava preuzeti zasluge. Zaključio bih s rečenicom jednog od najvećih izumitelja Nikole Tesle koju je izgovorio nakon što su pokrali njegove ideje: „Nije mi žao što su ukrali moje ideje, već mi je žao što nisu imali svoje.“ S obzirom na to da bivšem gradonačelniku nedostaje ideja, mogu mu dati još neke ideje. Primjerice, zbog čega ne bismo smanjili zakup Arene? Da, uspjeli smo ga smanjiti i uskoro ćemo imati konferenciju za novinare oko toga. Uštedjeli smo preko 30 milijuna kuna samo na zakupu Arene, ali očekujem da nas on uputi u to, koji je mogao isto to učiniti od kad je sklopio zakup. No, on to nije učinio pa smo platili više od 50 milijuna kuna bespotrebnih sredstava. Ako mu treba još koja ideja, rado ću mu ih dati besplatno.“ – rekao je gradonačelnik.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u nastavku je pojasnio: Ovo je samo jedan segment onoga što mi radimo od kada smo preuzeli upravljanje gradom a to je cjelovit pristup djeci, cjelovit pristup školama i vrtićima. U vrtićima smo krenuli s uvođenjem „Healthy meal“ standarda, potpuno novog , certificiranog načina prehrane. To smo napravili i sa osnovnim školama. Postoji projekt „Čarobna osmica“ koji se provodi kontinuirano. Tijekom ljeta su se educirali kuhari, roditelji i učitelji kako bi poboljšali kvalitetu obroka. Od ove školske godine kreće i uređenje školskih kuhinja u kojima će se više kuhati a manje dijeliti neke pekarske proizvode. – rekao je Marković pojasnivši da će i cijene biti manje jer će se kupovati namirnice za kuhanje a ne skuplji pekarski proizvodi. Napomenuo je da će se povećavati broj kompleksnih, nutricionistički kvalitetnijih obroka od onih koji su se nudili do sada.

Pročelnica Danijela Vusić objasnila je da se s projektom „Čarobne osmice“ krenulo u dječjim vrtićima kako bi učenici dolaskom u školu već imali zdrave prehrambene navike. Podsjetila je da se Grad Varaždin već petu godinu za redom prijavljuje na projekt SPAS za prehranu oko 780  socijalno ugroženih učenika. Ove godine za tu je namjenu dobiveno oko milijun kuna, a grad Varaždin će uz to sufinancirati dodatnim sredstvima do pune cijene obroka.

Donošenje odluke o besplatnim obrocima za učenike očekuje se na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća krajem rujna.  U rebalansu proračuna će biti osigurano oko 1,4 milijuna kuna, a za cijelu školsku godinu potrebo će biti izdvojiti ukupno 3,34 milijuna kuna što se već  priprema u proračunu za slijedeću kalendarsku godinu.