31. siječanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Besplatni savjeti za energetsku obnovu kuća i zgrada

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar u petak je prisustvovao konferenciji za novinare na kojoj se govorilo o novom projektu vezanom uz natječaj za energetsku obnovu kuća i višestambenih zgrada.

Natječaj će raspisati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u vrijednosti 142 milijuna kuna, a u Varaždinu će gradska tvrtka Regionalna energetska agencija Sjever, građanima zainteresiranim za prijavu na natječaj Fonda, pružati besplatnu tehničku podršku. Uz predstavnike Grada Varaždina i Razvojne agencije Sjever DAN, konferenciji su prisustvovali predstavnici Regionalne energetske agencije Sjever (REA) - ravnatelj agencije Ivan Šimić, te Damir Mandić, voditelj varaždinskog ureda te voditelj projekta, koji će građanima Varaždina od 6. veljače 2020. godine pružati besplatne savjete.

„Ovo je nastavak proaktivne politike Grada Varaždina. Ne čekamo da se neki fond otvori i da nešto tek krene i da tada počnemo razmišljati što i kako. Prvi od takvih projekata su bili mikrosolari i tu se pokazao veliki interes građana. Već smo održali sastanak sa svim upraviteljima zgrada na kojem smo ih informirali o tome što će dobiti od Grada, odnosno gradskih tvrtki Rea Sjever i Sjever DAN. Rea Sjever imat će svoj izdvojeni ured za sve građane u Varaždinu, a upravitelji zgrada će im biti prvi klijenti. Sve te usluge za građane će biti besplatne stoga ih pozivamo da se jave i da se prijave na natječaj Fonda. Bitno je naglasiti da su Varaždinci bili prvi, s najviše prijava za mikrosolare i povukli smo dosta sredstava. Isto to očekujem i s ovim projektom. Radimo puno s građanima i za građane, informiramo ih i putem medija obavještavamo kad imamo sve gotove informacije, te ih potičemo da se obrate stručnjacima u našim agencijama gdje će dobiti odgovore na sva pitanja, a na kraju i sufinanciranje.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar.

Prema riječima Damira Mandića, očekuje se da će natječaj Fonda biti objavljen krajem trećeg mjeseca: „Imamo dva područja koja se provlače kroz energetsku obnovu. Prvo se odnosi na sve građane, a drugo na socijalno najugroženije građane. Naša tehnička podrška kreće od samog starta, od upoznavanja građana s uvjetima javnog poziva, odnosno što im je sve potrebno, što trebaju osigurati od dokumentacije. Savjetovat ćemo građane kod odabira energetskog certifikatora koji mora izraditi izvješće i izdati certifikat, a pružat ćemo pomoć i u vidu same prijave na natječaj“.  

Ured u Varaždinu nalazi se na adresi Trg bana Josipa Jelačića 17, u prizemlju, prva vrata desno, a radno vrijeme je utorkom i četvrtkom od 9 do 12 sati te od 15 do 17 sati.