03. veljača 2021. | Autor: ddretar

Besplatan internet - Varaždin postaje dio europske Wi-Fi mreže

Grad Varaždin je zahvaljujući inicijativi Europske komisije  WiFi4EU  osigurao besplatan pristup bežičnom internetu za građane u javnim prostorima.

U srijedu je ispred Gradske vijećnice projekt predstavila Sandra Malenica, zamjenica varaždinskog gradonačelnika. Uz podsjećanje da je Grad Varaždin među prvima imao besplatan Internet za građane, zamjenica gradonačelnika je objasnila detalje novog projekta WiFI4EU: Ovo je sad nešto novo, cilj je Europske komisije da na nivou cijele Europe bude dostupna ista mreža. Kad imate uključen WiFi u Stockholmu ili Varaždinu automatski ćete se spojiti. Mi smo malo pojačali signal, radi se o 13 točaka na području grada koji vezani uz naše objekte koji su najviše posjećeni.  – navela je zamjenica gradonačelnika dodavši da je uz europskih 15 tisuće eura Grad Varaždin sufinancirao projekt sa petnaestak  tisuća kuna kako bi se povećala brzina interneta na 200 Mbit/s skidanja i 100 Mbit/s učitavanja podataka.  U vrijeme održavanja velikih priredbi u gradu poput Špancirfesta postoji mogućnost povećanja propusnosti mreže. – istakla je Sandra Malenica.

 

Svi građani, kako lokalni stanovnici, tako i posjetitelji,  moći će koristiti Internet besplatno putem pristupnih točaka na lokacijama: Gradska vijećnica - Trg kralja Tomislava, Trg slobode, Gradska knjižnica na Franjevačkom trgu, Palača Herzer,  Kapucinski trg, kazalište, Stari grad - Kula stražarnica, Palača Sermage,  Sportski centar Sloboda, Gradski bazeni,  Sportska dvorana Graberje,  Park mladih i Kupalište na Dravi. U prilogu šaljemo fotografije s grafičkim prikazom pokrivanja signala.

 

Europska komisija sufinancira postavljanje WiFi pristupnih točaka putem vaučera u vrijednosti 15.000,00 EUR, dok je preostali iznos do ukupno 128.545,20kn sufinancirao Grad Varaždin. Projekt WiFi4EU provodi se u brojnim zemljama Europske unije, a plan Europske komisije je u tijeku provedbe programa WiFi4EU uspostaviti jedinstvenu uslugu autentifikacije. Više o projektu:

 

https://ec.europa.eu/croatia/wifi4eu_free_wi_fi_for_european_citizens_hr